USA seiredroon teeb täna Eesti kohal lennu

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide droon MQ-1 Predator.
Ameerika Ühendriikide droon MQ-1 Predator. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide õhuväe mehitamata õhusõiduk MQ-1 Predator teeb täna pärastlõunal Eesti õhuruumis lennu.

Plaani kohaselt lendab USA õhuväe troon Eesti õhuruumis ajavahemikus kella 13-15, teatas kaitsevägi.

Õhusõiduk siseneb Eesti õhuruumi Lätist üle Eesti piiri Valgast ida pool ning lendab Valga- ja Viljandimaa kohal. Lend toimub 12 000 jala ehk umbes nelja kilomeetri kõrgusel.

Mehitamata õhusõiduki Eesti õhuruumis viibimise eesmärk on tutvuda õhuruumi eripäradega ning harjutada lennujuhtimist varem tundmata oludes. Samuti harjutatakse koostööd Eesti ja Läti lennundusinstitutsioonidega.

Lend on kooskõlastatud Eesti lennuametiga ning toimub tsiviillennujuhtimise kontrolli all.

Õhuväe ülema kolonel Jaak Tarieni sõnul on Eesti liitlased sageli tunnustanud paindlikku õhuruumikorraldust, millega on väikeses Eesti õhuruumis võimalik tsiviil- ja militaarlennuliikluse ohutu koostoimimine, sealhulgas ka mehitamata õhusõidukite häireteta lendamine.

«Tänan meie häid koostööpartnereid lennuametit ja Lennuliiklusteeninduse ASi suurepärase koostöö ja panuse eest Eesti julgeoleku tagamisel,» ütles kolonel Tarien.

USA sõjavägi saatis Lätisse kahenädalasele väljaõppemissioonile kaks seiredrooni MQ-1 Predator ja 70 lennuväelast, missioon lõpeb 15. septembril. Õhusõidukite lende juhitakse Läti õhuväe Lielvarde lennubaasist.

USA õhuväe mehitamata lennuvahendite külaskäik Lätti ning lennud Eesti ja Läti õhuruumis näitavad Ameerika Ühendriikide panust Euroopa julgeoleku tugevdamiseks ja kinnitavad liitlastele, et USA-le on tähtis liitlaste julgeolek.

MQ-1 Predator on USA õhuväe mitmeotstarbeline pika lennukestusega ja keskmistel kõrgustel lendav eemalt juhitav mehitamata õhusõiduk. Esmajoones kasutatakse teda seireks. Vajadusel võib õhusõiduk kanda ka relvastust.

Varem on lennanud Eesti õhuruumis väiksemad militaarsed mehitamata õhusõidukid, nagu näiteks RQ-7B Shadow.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles