Pevkur: automaatne kohustuslik mehhanism meid rändekriisist välja ei aita

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Hanno Pevkur.
Siseminister Hanno Pevkur. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kommenteerides täna tutvustatud Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri kava rändesurve leevendamiseks, ütles siseminister Hanno Pevkur, et Eesti hinnangul tuleb liikmesriikide elu oluliselt mõjutavad otsused teha liikmesriikide osalusel.

«Automaatne kohustuslik mehhanism Euroopa Komisjoni otsusena ei ole see, mis meid rändekriisist välja aitab. Peame oma jõupingutused pöörama ajutistelt lahendustelt pikaajalistele lahendustele, ehk tegelema rahvusvahelises koostöös Süürias ning teistes kriisikolletes rahu tagamisega, humanitaarabiga, Euroopa Liidu välispiiride tugevdamisega ja vajadusel sõjapõgenikele turvatsoonide loomisega põgenike kodudele võimalikult lähedal,» märkis Pevkur.

Siseministri sõnul tuleb teha juba Euroopa Liitu jõudnud isikute osas selget vahet teha rahvusvahelist kaitset vajavatel inimestel ja majanduspõgenikel, mistõttu on kriitilise tähtsusega toimivad tagasivõtulepingud turvaliste riikidega. Pevkuri sõnul vajab Euroopa Liit on põhimõtete ja ühtsuse säilitamiseks toimivaid lahendusi, sest vastasel korral on ohus kasvõi näiteks Schengeni vabaliikumise põhimõte.

«Inimeste vaba liikumine Euroopa Liidu sees on privileeg, mida me peame iseenesestmõistetavaks. Praeguse rändesurvega tegelemisel aga näeme, et Schengeni ruumi hoidmiseks tuleb pingutada veelgi rohkem. Eesti seisab kindlasti selle eest, et liikumisvabadus Euroopas ka edaspidi säiliks,» lausus ta.

Siseministri sõnul oli tal hea kuulda, et Euroopa Komisjon on pagulastega seotud jaotusvalemi osas taganenud oma kevadisest ebaõiglasest ettepanekust.

«Pagulaste vastuvõtmisel peame arvestama riikide võimekust ja pagulaste endi soovi ümber paikneda, aga eelkõige riikide rahvastiku ning majanduse osakaalu Euroopa Liidus. Euroopa Komisjoni esitatud pagulaste uus jaotusvalem seda ka teeb,» ütles siseminister.

Valitsus kujundab kava osas Eesti ametliku positsiooni homsel istungil ning liikmesriigid esitavad oma esmased seisukohad rändega seotud uute meetmete osas 14. septembril Brüsselis toimuval siseministrite kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles