Enam kui pool omavalitsustest on ministeeriumile pagulaste küsimuses vastanud

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenike saabumine Kreekale kuuluvale Lesbose saarele.
Süüria põgenike saabumine Kreekale kuuluvale Lesbose saarele. Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeeriumi teatel on täna kell 16.00 seisuga ministeeriumile saatnud tagasiside pagulaste vastuvõtmise valmisoleku, võimalike eluruumide olemasolu ning töötamise võimaluste kohta enam kui pool kõikidest omavalitsustest. 

Mitmed omavalitsused palusid vastamiseks ajapikendust, kuna soovivad teemat arutada volikogudes, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Jõhvi, Alatskivi, Tartu ning Põlvamaa omavalitsuste liit on näiteks teada andnud valmisolekust pagulasperesid vastu võtta. Viljandi ning Sillamäe on avaldanud soovi sotsiaalministeeriumi esindajatega kohtuda, et teema kohta rohkem informatsiooni saada. Tamsalu, Sillamäe ja Vormsi vallad on aga kirjutanud, et võimaliku töö leidmine nendes valdades oleks probleemiks.

Pagulaste vastuvõtu võimekuse puudumist põhjendatakse enamjaolt võimalike eluruumide ja tugiteenuste puudumise või väheste võimalike töökohtade olemasoluga. «Eluruumi leidmine ei ole kõige suurem väljakutse. Oluline on, et me suudame siia elama asunud inimestele tagada eesti keele õppe ja töö, mis on meie ühiskonda sulandumise aluseks,» märkis sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna.

Mitmed kohalike omavalitsuste väljendatud mured on plaanis lahendada riigi toel. Näiteks tagatakse tugiisik, keeleõpe ja laste hariduse omandamise valmidus. Tugiisikuteenuse puhul on ministeeriumi partneriteks MTÜ Johannes Mihkelsoni Keskus ja MTÜ Eesti Pagulasabi. Eluruumide leidmisel ning pagulastele toe pakkumisel on oma abikäe ulatanud ka Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, eraisikud ning mittetulundusühingud.

«Me ei eelda, et omavalitsused leiavad pagulaste majutamiseks vajaliku eluruumi oma sotsiaalpindade hulgast, ka siin on meil mitmed võimalikud lahendused,» mainis minister. 

Lisaks omavalitsustele on sotsiaalministeeriumi poole pöördunud ka mitmeid eraisikuid ning ettevõtteid, pakkudes abi pagulastele elamispindade leidmisel. «Töö võimekuse loomiseks käib ning seni väljatöötatud tegevusplaan, mida augusti alguses esitlesime, on meile aluseks edasiliikumisel. Kuid on selge, et uuenenud olukorras peame praeguse plaani üle vaatama, tegema veel rohkem koostööd partneritega ja lahendused leidma,» ütles Tsahkna.

Arutelud omavalitsuste ja partneritega jätkuvad ning septembri lõpuks kujuneb ministeeriumi teatel juba esimene konkreetsem pilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles