Inglise kolledž ei nõustu riigikontrolliga: lastevanematel on õigus kooli toetada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Inglise Kolledž
Tallinna Inglise Kolledž Foto: Marina Puškar

Lastevanematel on õigus eraõiguslikult oma lapse kooli arengut toetada, leiab Tallinna Inglise kolledži juht, kelle sõnul kõrgelt arenenud ühiskondades sellist inimeste kaasamist ei taunita.

«Riigikontrolli raport on meile alles värskelt jõudnud. Analüüsime seda täie tõsidusega ja teeme otsused edaspidiseks,» sõnas Tallinna Inglise kolledži direktor Toomas Kruusimägi Postimehele.

«Esmasel lugemisel jäid raportis silma mitmed küsitavused. Juhtisime riigikontrolli tähelepanu juba auditeerimise käigus faktile, et Tallinna Inglise kolledž ei ole annetusi kogunud. Samuti ei suuna kooli juhtkond lastevanemate vabatahtlikku koostööd ning ei osale lastevanemate poolt asutatud eraõigusliku sihtasutuse juhtimises ega tegevuses,» märkis ta.

«Riigikontrolli raport lähtub vaatenurgast, mis taunib lapsevanemate kaasamist hariduskeskkonna parandamisesse. TIK on seisukohal, et lapsevanematel on õigus koonduda eraõiguslikus vormis, toetamaks kooli arengut võrreldes miinimumnõuetega,» sõnas Kruusimägi.

«Sellisel juhul oleks seadusevastane ka näiteks lastehaigla tegevuse toetamiseks eraldi sihtasutusena loodud lastehaigla toetusfond.»

«Kõrgelt arenenud kodanikuühiskonnaga riikides toetatakse, mitte ei taunita, eraisikute positiivset kaasamist ühiskondlikesse protsessidesse. Kui lähtuda raportist sõna sõnalt, satuks kahtluse alla igasugune kodanikuühiskonna kaasamine avaliku sektori toetamisse. Sellisel juhul oleks seadusevastane ka näiteks lastehaigla tegevuse toetamiseks eraldi sihtasutusena loodud lastehaigla toetusfond,» osutas Kruusimägi. 

«Hariduse rahastamine on keskse tähtsusega küsimus ja väärib vaieldamatult  tähelepanu. Hariduse piisav rahastamine on riigi ja omavalitsuse jaoks võtmeküsimuseks ja koolide õppekavade rahastamine peab vaieldamatult olema tagatud,» osutas Kruusimägi. 

Riigikontroll teatas mööödunud nädalal, et nende hinnangul ei ole lastevanematelt korrapärane raha kogumine kooskõlas õppemaksuta hariduse põhimõttega. Muuhulgas tõi riigikontroll välja, et Tallinna Inglise kolledžis ja Tallinna Mustamäe gümnaasiumis on lastevanemate raha kasutamine otseselt seadusega vastuolus. Inglise Kolledžis koguti 2014. aastal niiviisi ca 180 000, Mustamäe Gümnaasiumis 76 000 eurot.

Kooli juurde asutatud ühingute kaudu koguti lastevanematelt raha, et maksta õpetajatele tasu kooli õppekavaga ette nähtud võõrkeeletundide eest. Raha on kogutud annetuse või õppetoetuse nime all, kuid oodatav panus lepiti eelnevalt kooli hoolekogus kokku. Raha tasumiseks saadeti meeldetuletusi. Raha on maksnud valdav osa õpilaste peredest (80–90 protsenti).

Riigikontroll rõhutas, et õppekava täitmiseks lastevanamatelt kaasrahastuse küsimine on seadusega otsesõnu keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles