Kindral Dempsey: Eesti võib meiega arvestada

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide staabiülemate komitee esimees kindral Martin Dempsey ütles täna Tallinna lennujaamas enne Eestist lahkumist antud pressikonverentsil, et Eesti võib USA toetusega arvestada.

Dempsey sõnul ei ole olemas paremat näidet liitlaste pühendumisest, kui liitlaste kohaolek riigi pinnal. «Ameerika Ühendriikide sõjaväes teenivad mehed ja naised on Eesti pinnal. Ma kohtusin Tapal Eestis teenivate USA sõjaväelastega ja olen nende üle väga uhke,» ütles kindral.

Ta lisas, et liitlaste kohalolek annab selge signaali võimalikule agressorile, samuti on see suurepärane võimalus harjutada Eesti kaitseväega koostööd.

Kindrali sõnul jäävad Ameerika Ühendriikide üksused Balti riikidesse ilmselt kauaks, kuid üksuste suurus saab olema kord suurem, kord väiksem.

Kindral meenutas ka oma varasemat kokkupuudet eestlastega, kui tal oli võimalus 2003. aastal teenida Iraagis koos kolonelleitnant Eero Kinnuneniga, kes praegu teenib Kaitseliidu peastaabis operatiivjaoskonna ülemana. 

Kindral Dempsey sõnul tuletas taaskohtumine kolonelleitnant Kinnuneniga meelde panust, mille Eesti sõdurid on ameeriklastega koos maailma erinevates paikades teenides andnud.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras ütles, et Eesti taga seisab Ameerika Ühendriikide näol väga tugev sõber, kes on tõestanud oma valmisolekut vajadusel Eestile appi tulla. Ta meenutas, et kui eelmisel aastal palus Eesti seoses idanaabri agressiivse käitumisega liitlaste kohaolekut, ei möödunud palju aega, kui USA sõjaväelennuki rattad puudutasid Eesti pinda.

Kindral Dempsey märkis Euroopat tabanud põgenikekriisi kommenteerides, et loomulikult tuleb põgenike abistamisega tegeleda. «Kuid ma soovitan tegeleda mitte sümptomitega, vaid põgenikevoolu põhjusega,» märkis ta.

Ameerika Ühendriikide staabiülemate komitee esimees kindral Martin Dempsey saabus Eestisse kahepäevasele visiidile pühapäeva õhtul.

Ameerika Ühendriikide kõrgeim sõjaväelane kindral Dempsey viibis Eestis kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terrase külalisena.

Esmaspäeval kohtus kindral Dempsey USA suursaadikuga Jeffrey D. Levinega, peaminister Taavi Rõivasega ja kaitseminister Sven Mikseriga. Ta külastas ka küberkaitsekeskust ja kaitseväe peastaapi ja asetas koos kindralleitnant Terrasega Vabadussõja võidusamba jalamile pärjad.

Täna kohtus kindral Dempsey president Toomas Hendrik Ilvesega ning külastas Tapa sõjaväelinnakut, kus kohtus 1. jalaväebrigaadi esindajatega ja linnakus paiknevate USA kaitseväelastega.

Kindral Dempsey käis oma rigsõidu ajal kolmes riigis, enne Eestisse jõudmist külastas ta ka Saksamaad ja Türgit. Tegemist on tema esimese välisvisiidiga USA staabiülemate komitee esimehena.

Kindral Dempsey lahkus Eestist täna pärastlõunal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles