Uuring: paljud idavirulased eelistavad Vene ravimeid

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu Ülikoolis valminud uurimistööst selgub, et paljud idavirulased eelistavad hankida endale vajalikke ravimeid Venemaalt, kus hinnad on madalamad ning kus toodetakse jätkuvalt ka selliseid ravimeid, mis pole Eestis enam saadaval.

Tartu Ülikooli (TÜ) proviisoriõppe lõpetanud Darja Ossõdtšenko ning TÜ farmaatsia instituudi õppejõudude Daisy Volmeri ja Andres Meose uurimistööst selgub, et enam kui pooled ehk 62,3 protsenti uuringus osalenud Ida-Virumaa elanikest on kasutanud Vene ravimeid.

Andres Meose sõnul olid uurimistöö tulemused ootuspärased, kuna kuulduste järgi levib Ida-Virumaal palju Vene ravimeid ning uurimistöö seda ka kinnitas. Tema sõnul levivad Vene käsimüügiravimid peamiselt tutvuste kaudu ning Ida-Virumaal on selleks soodne pind.

Samas on Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul just Venemaa üks peamisi ebakvaliteetsete ravimite tootjaid. Meos selgitas, et kui toimeaine on Vene ja Euroopa ravimites enamasti täpselt sama ning sageli pärineb see ka samast tehasest, siis kvaliteedierinevus tuleb sisse tootmise tehnoloogias ning abiainete kasutamisel.

«Kui Euroopas toodetud ravimid käituvad kõik ühtemoodi, siis Vene ravimite puhul on hälbimus suurem,» märkis ta.

Sotsiaalministeeriumi andmeil on Eestis mitme ravimi hind kõrgem kui teistes Balti riikides ja mujal Euroopas ning selle tulemusena areneb ravimite piirikaubandus, eriti Eesti idanaabri Venemaaga, kus ravimid on tunduvalt odavamad.

Rahvuste võrdluses tarbivad venelased uurimistöö andmeil Vene päritolu ravimeid peaaegu kaks korda rohkem kui eestlased. Samuti leiti statistiliselt oluline seos ka Vene ravimite kasutamise ja vanuse vahel, mis näitas, et Vene ravimite kasutamine oli suurem vanemaealiste vastajate hulgas.

Uurimistööst ilmnes, et tavakodanikud eelistavad Vene ravimeid peamiselt nende odava hinna tõttu, samas kui suurem osa küsitluses osalenud perearstidest ja proviisoritest märkis, et ostavad ravimeid Venemaalt, sest seal on Eestiga võrreldes erinev valik.

Vene ravimitest loobumise peamiseks põhjuseks nimetasid perearstid, proviisorid ja farmatseudid ravimite võltsimise ohtu, samas kui keegi neist ei pidanud põhjuseks vajalike ravimite puudust Venemaal. Tavakodanike hulgas oli aga kaks peamist põhjust: raske kättesaadavus ning võltsimise oht.

Uurimistöö küsitlus toimus neljas linnas: Narvas, Sillamäel, Jõhvis ja Kohtla-Järvel. Uuringus osales kokku 191 inimest, nende hulgas oli perearste 21,5 protsenti, proviisoreid 14,7, farmatseute 26,7 ning tavakodanikke 37,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles