Agressiivsed herilased ründasid Glehni pargis koolilapsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõmmel Glehni pargis toimunud koolilaste tervisepäev katkestati, sest agressiivsed herilased ründasid lapsi, nõelata sai umbes kümme last, neist kaks tõsiselt. 

Täna hommikul toimus Nõmmel Glehni pargis Nõmme gümnaasiumi tervisepäev, mille käigus pidasid algklasside lapsed võistlusmänge. Pärast spordipäeva mindi matkale, üks klassidest otsustas minna Glehni pargis oleva Kalevipoja kuju juurde. Üritus tuli aga katkestada, kuna agressiivsed herilased ründasid lapsi.

Lapsed viibisid koos õpetajatega Glehni pargi kujude läheduses, kui maapinnas olevast pesast välja lennanud herilased  hakkasid lapsi ründama. Nõelata said umbes kümme last, nendest kaks väga tõsiselt. Üks laps sai nõelata nõnda tugevalt, et ta ei olnud võimeline ise liikuma ning transporditi minema täiskasvanu süles, teatas Nõmme linnaosavalitsus.

Glehni pargis ründasid herilased lapsi (Liis Treimann)
Glehni pargis ründasid herilased lapsi (Liis Treimann) Foto: Liis Treiman


Kooli õppeajajuhataja sõnul juhtunu siiski kellegi tervist väga tõsiselt ohtu ei seadnud. «Üks laps astus pesa katki ja herilased lendasid sääre peale ning nõelasid. Peale tema said veel paar last nõelata. Haiglasse kedagi ei pidanud viima. Nad toodi kooli juurde ja sinna tulid juba vanemad järele,» selgitas Tallinna Nõmme gümnaasiumi õppealajuhataja Kalle Sirel. Ka lastehaigla kommunikatsiooniosakonnast kinnitati, et neile ühtegi last seoses herilastega ei ole täna toodud.

Nõmme linnaosa vanema Tiit Teriku sõnul oli tegemist aga väga tõsise olukorraga. «Glehni pargis käib iga päev väga palju inimesi ning selline olukord, et herilased seal massina ründavad, on meile teadaolevalt esmakordne. Kuna herilastelt nõelata saamise tõttu on viimasel ajal mitu inimest üle Eesti tõsiseid tervisekahjustusi saanud, ei saa me kahjuks võtta ette muud, kui kõnealune herilasepesa likvideerida,» ütles Terik.

Vilgas tegevus kurikuulsas herilaspesas (Liis Treimann)
Vilgas tegevus kurikuulsas herilaspesas (Liis Treimann) Foto: Liis Treiman

Herilasepesa häkati hävitama täna kella 16 paiku, selleks palgati spetsiaalne ettevõtte. Mürk peaks mõjuma paari päeva jooksul.

Herilased on ohtlikud, sest ründavad teisi elusolendeid, kes võivad ohustada nende pesa. Paljud inimesed on enese teadmatagi herilasemürgile allergilised. «Ka täiesti tervele inimesele võib paarikümne herilasetorke mürgi mõju olla eluohtlik,» on Kahjurite Tõrje OÜ juhataja Gaiar Zarip varem Postimehele öelnud.

Maaülikooli professori ja putukateadlase Urmas Tartese sõnul on tänavune suvi olnud kuni kaks nädalat tavapärasest hilisem, sügis samas soe, mis on tekitanud omakorda olukorra, kus herilasi on pesas tavapärasest rohkem.

«Kui inimesed pesa lähedale satuvad, siis see tekitab pahameelt. Maaherilased on teistest herilastest ka mõnevõrra agressiivsemad. Herilased hakkavad oma pesa kaitsma ja siis võib sellised asju ette tulla,» selgitas Tartes.

Õnnetusi seoses herilastega on toimunud lähiajal teisigi. Mõni nädal tagasi suri Võrumaal päästetöödel herilaselt nõelata saanud Vastseliina päästekomando päästja. Mees lahkus raske allergilise šoki tagajärjel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles