Mereliigid hakkavad välja surema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hai - inimtegevuse senise tempo juures jätkudes üks mitmetest ohu all olevatest ookeaniliikidest.
Hai - inimtegevuse senise tempo juures jätkudes üks mitmetest ohu all olevatest ookeaniliikidest. Foto: SCANPIX

Veeimetajate, lindude, roomajate ja kalade populatsioon on viimase nelja aastakümnega vähenenud poole võrra, teatas Maailma Looduse Fond (WWF) kolmapäeval.

«Inimtegevus on ühe põlvkonna jooksul ookeani raskelt kahjustanud. Kala on püütud taastootmisest kiiremini, samal ajal selle elukeskkondi hävitades,» ütles WWFi juht Marco Lambertini avalduses.

WWFi viimases raportis, milles vaadeldi enam kui 1200 liigi olukorda, tuvastati ajavahemikul 1972–2012 mereliikide populatsioonide vähenemine 49 protsendi võrra.

Raportis «Living Blue Planet» («Elav sinine planeet») järeldatakse, et enim võivad olla kahjustada saanud maailma toiduga varustamise seisukohalt elutähtsad liigid.

Kalade sugukonna, kuhu kuuluvad tuunikala ja makrell, arvukus on 40 aastaga vähenenud 74 protsenti, selgub dokumendist. «Liigsuurtel kalapüügimahtudel, mereliikide elukeskkonna hävitamisel ja kliimamuutusel on rasked tagajärjed kogu inimkonnale. Mõju on suurim vaesematele kogukondadele, kes sõltuvad merest,» lausus Lambertini.

Tema sõnul on tulevastele põlvedele küllusliku ookeani elurikkuse tagamiseks vajalikud põhjalikud muutused.

Analüüsis vaadeldi 1234 liigi 5820 populatsiooni. Lisaks kaladele on inimtegevuse tõttu rängalt kannatada saanud ka kalaliikide elutegevust toetavad korallrifid, mangroovitaimed ja meretaimestik.

Eelmise raporti andmeil on pooled korallrifid juba kadunud ning temperatuuri tõusu praeguse tempo juures hävivad järelejäänud 2050. aastaks. Dokumendist selgub ka, et igast neljast hai- ja raikala liigist üks seisab silmitsi väljasuremisega, mis on peamiselt tingitud liigsest kalapüügist.

WWF kutsub maailma liidreid tagama, et ookeanide elukeskkonna taastumine ja rannikuäärsete elupaikade tervis kuuluks ÜRO järgmise 15 aasta kestliku arengu eesmärkide hulka.

«Ookean on taastuv ressurss ja mere elurikkust on võimalik taastada, juhul kui inimkond elab «kestlikes piirides»,» toonitas organisatsioon. «Peame haarama võimalusest toetada ookeani ja kahju heastama, kuni see on veel võimalik,» sõnas Lambertini. WWF kutsus kolmekordistama praegu kaitse all olevat ookeani territooriumi (3,4 protsenti).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles