Ehala: eestlaste ühendamiseks on vaja uut veebikeskkonda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Üle maailma laiali olevate eestluse nimel tegutsevate inimeste ühendamiseks oleks tarvis luua uus veebikeskkond, pakkus välja Tartu Ülikooli professor Martin Ehala rahvuskaaslaste programmi konverentsil. 

Ehala järgi kuuluvad Suur-Eestisse kogu maailmas elavad eestlased nii rahvuselt, kultuuriliselt kui hingeliselt ehk need, kes tahavad eestluses elada ja selle nimel tegutseda.

Praegu on aga Suur-Eestil väga nõrk ühtekuuluvustunne. «Vaadatakse üksteisele võõristavalt, solidaarsus on madal,» märkis ta konverentsil kõneldes. Isegi tuum-Eesti ehk Eestis elav eestlaskond ei funktsioneeri alati hästi.

«Meil oleks vaja mingit üleüldist veebirakendust, mis kogu Suur-Eesti eestlaskonna vahel sidusust tekitaks,» pakkus Ehala välja. Erinevad foorumid on liiga killustunud, Facebook aitab küll sidemeid luua, kuid jääb sageli siiski passiivseks, leidis ta.

Ta arvas, et tuleks luua uus veebikeskkond, kus eestlusest huvitatud inimesed saaksid leida kontakte ja infot ning omavahel suhelda.

Eestlaste ühendamiseks loodava veebikeskkonna osad. Allikas: Martin Ehala
Eestlaste ühendamiseks loodava veebikeskkonna osad. Allikas: Martin Ehala Foto: Erakogu

Kindlasti peaks selle keskkonnas olema inforuum. «Ka võimalus kommenteerimiseks ehk turuplats, kuid see saaks olla ainult personaalne, iseenda nime all kommenteerimine,» rääkis Ehala.

Personaalselt registreerimine tekitaks kasutajate andmebaasi, mis võimaldaks eristuda ka erialade, huvialade jms järgi. Näiteks võrdles ta andmebaasi ETISega (Eesti Teadusportaal), kus kajastuvad teadlaste kontaktid, teadustegevus ja publikatsioonid.

Hooandjas projektide toetamine võiks Ehala arvates samuti inimese personaalses profiilis kajastuda ning anda märgi tema mainele, milliseid asju ta toetanud on. «See on sinu kapital ja annab teinekord võimaluse ka sinu ideele, millele hooandjas rahastust otsid,» pakkus ta välja.

Koostööturg ja ühisaktsioonid annaksid samuti võimaluse aktivistide otsimiseks, sarnaselt «Teeme ära!» aktsiooniga.

Eriti meeldib Ehalale aga osa nimega «Käepigistus». See annab oma asukohta määratledes võimaluse maailma igas paigas näha, kes eestlastest on läheduses, et soovi korral teha ettepanek saada kokku.

Ehala sõnul nõuab sellise portaali loomine tugevat tehnilist organiseerimist ja ettevõtmist. Ta pakkus välja, millised organisatsioonid seda võiks teha: «Ma arvan, et selleks on vaja sihtasutust, kus võiks üks osaleja olla Eesti riik. Keegi, näiteks Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu võiks esindada neid, kes elavad väljaspool Eestit. Lisaks võiks selles olla kooriühing, sest see ühendab kõige suuremat Eesti Asja ajajate massi,» pakkus ta välja.

«Kui need kolm leiavad vahendid ja tehnilise arendaja ning mõtlevad selle kontseptsiooni läbi, siis ma olen päris kindel, et sinna tuleb kasutajaid ja me võiksime sellest võita kõik.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles