EELK: meil puudub pastor Lee ajuloputusega ühisosa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti luterikiriku välissekretäri Arho Tuhkru sõnul puudub EELK-l vastuolulise evangelisti Jaerock Leega ühisosa ning tundub, et Lõuna-Korea kultuuripäevade varjus tehakse ajuloputust, millel on konkreetse kultuuriga vähe pistmist.


Dr Jaerock Lee on Lõuna-Korea Souli Manmini kiriku pastor, vaieldamatult on see Soulis väga suur kogudus. Kesksel kohal on tunnistus ja eestpalve ning nähtavad tervendamised. Seega on tema liikumisel üsna karismaatiline lähenemine. Dr Jaerock Leed peetakse üpris vastuoluliseks evangelistiks ja Eesti Evangeelsel Luterlikul Kirikul temaga ühist osa ei ole. Meile tundub, et Lõuna-Korea kultuuripäevade raames või selle varjus toimub parasjagu ajuloputus, millel on Korea rahva ajaloo ja kultuuriga väga vähe ühist.

Korea traditsiooniline vaimse ja materiaalse kultuuripärandi pilt on kattumatu Jaerock Lee tegevusega. Tema liikumist on süüdistatud sektantluses ja oma tõe käsitlemises, mis ei mahu kristliku oikumeenia raamidesse. Tema liikumine on Korea Kirikute Nõukogust välja heidetud ning ta ise on ekskommunikeeritud aastast 1990. Põhjuseks on väärõpetuse levitamine.

USAs on talle küll antud president Obama tänukiri vabatahtliku aitamise eest, kuid selliste tänude kirjutamine ei ole midagi erakordset. Jaerock Lee kuulutustööd on saatnud vastuolud, see ei mahu kristliku õpetuse raamidesse, kristlikud kirikud ja evangelistid on temast distantseerunud. Samal seisukohal on luterlik kirik. Aga eks neid «kuulutajaid» tuleb avatud maailmas uksest ja aknast ning igaühel on oma tõde ja taskud pungil täis tunnistusi imetegudest.

Usumees

•    Manmini kiriku kodulehel on info, et pastor Jaerock Lee on ühendatud Püha Korea kiriku esimees.

•    Jaerock Lee on Manmini TV asutaja, üleriigilise evangeelse ajalehe president ja ülemaailmse Manmini missiooni president.

•    Ta on globaalse kristliku võrgu ja ülemaailmse kristlike arstide võrgu asutaja, 51 raamatu autor.

•    Manmini kirikul on 100 000 liiget, 8000 kogudust Koreas ja veel 25 riigis, sh USAs, Venemaal, Saksamaal, Prantsusmaal jne.

Allikas: manmin.org

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles