Eesti suursaadik kutsus Venemaad üles viivitamatult vabastama vangistatud Kohvrit

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver.
Eston Kohver. Foto: Reuters

Eesti suursaadik Andre Pung tõstatas tänasel ÜRO Inimõiguste Nõukogu istungil Genfis oma sõnavõtus Eston Kohvri küsimuse, kutsudes Venemaad üles lõpetama juba aasta kestnud rahvusvahelise õiguse rikkumise ning Eesti kodaniku viivitamatult vabastama. Euroopa Liit avaldas Eesti seisukohavõtule toetust.

Aasta möödudes Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohvri röövimisest on tema röövimine, süüdimõistmine ja jätkuv õigusevastane kinnipidamine püsiva tähelepanu all ÜRO Inimõiguste Nõukogus, Euroopa Nõukogus ning Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonis (OSCE).

Välisminister Marina Kaljuranna sõnul on Eesti koos oma partneritega algusest peale rõhutanud, et Eston Kohvri röövimine ja kinnipidamine kujutab endast tõsist rahvusvahelise õiguse rikkumist. «Pihkva oblastikohtu süüdimõistev otsus ei mõjuta Eesti ega meie partnerite seisukohta,» rõhutas välisminister Kaljurand. «Jätkame koos rahvusvahelise üldsusega survet Venemaale, et röövitud Eesti kodanikul lastaks koju pere juurde tagasi tulla,» lisas ta.

Tänasel ÜRO Inimõiguste Nõukogu 30. istungijärgu raames toimunud istungil Genfis tõstatas Eesti suursaadik Andre Pung oma sõnavõtus Eston Kohvri küsimuse, kutsudes Venemaad üles lõpetama juba aasta kestnud rahvusvahelise õiguse rikkumise ning Eesti kodaniku viivitamatult vabastama. Euroopa Liit avaldas Eesti seisukohavõtule toetust.

Eesti tõstatas Eston Kohvri küsimuse 10. septembril ka Euroopa Nõukogus. Eesti avaldust toetas Euroopa Liit ning eraldi toetusavaldused tegid Taani, Norra, Prantsusmaa, Tšehhi, Leedu, Läti, Rootsi ja Ühendkuningriik.

Euroopa Liit tegi 3. septembril Eston Kohvri toetuseks avalduse OSCE Alalises Nõukogus, kus nõudis Kohvri kohest vabastamist. Euroopa Liidu avaldusega ühinesid Albaania, Bosnia ja Hertsegoviina, Gruusia, Island, Makedoonia, Montenegro, Moldova ja Ukraina. Eraldi toetusavalduse tegid veel Ameerika Ühendriigid, Kanada ja Norra.

Samuti mõistsid Põhjamaade ja Balti riikide välisministrid septembri algul ühisavalduses hukka Eston Kohveri röövimise, tema suhtes tehtud kohtuotsuse ning jätkuva õigusevastase kinnipidamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles