Eesti piirialadel algab taas metsloomade marutaudivaktsiini külvamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rebane.
Rebane. Foto: SCANPIX

Veterinaar- ja toiduamet alustab esmaspäeval puhvertsoonis Eesti kagu- ja kirdepiiri aladel taas sügisest rebaste ja kährikute suukaudset marutaudivastast vaktsineerimist.

Vaktsineerimine viiakse läbi 50 kilomeetri ulatuses Venemaa maismaapiirist ning 30 kilomeetri ulatuses Narva jõest, teatas veterinaar- ja toiduamet BNS-ile. Vaktsiini külvamist alustatakse Lõuna- ja Kagu-Eestist ja jätkatakse Ida-Virumaa piirialadel. Kuna Läti saavutas sel aastal ametliku marutaudivabaduse, siis Läti piiriga külgnevatel aladel alates sellest kevadest vaktsiini enam ei külvata.

Rebaste ja kährikute suukaudseks vaktsineerimiseks kasutatakse spetsiaalseid peibutussöötasid, mille kalajahust massi sisse on peidetud kapseldatud marutaudi vedelvaktsiin. Peibutussööda pinnal on hoiatuskleebis. Vaktsiinsöötade külvamine toimub õhust väikelennukite abil. Vaktsiini ei külvata linnade, asulate, teede ja veekogude kohal. Lennuvahendid lendavad madalalt, et tagada piisav nähtavus. 

Leitud vaktsiinipala tuleb jätta puutumatult leidmiskohta. Juhul kui esineb reaalne oht, et vaktsiinipala võivad selle asukoha tõttu leida lapsed või koduloomad, tuleb vaktsiinipala ümberpaigutamisel kanda kummikindaid. Kui peibutussöödas sisalduv vaktsiin on sattunud värskele haavale, silma või suhu, tuleb piirkonda pesta rohke veega, naha puhul ka seebiga ja pöörduda perearsti poole. Vaktsineerimise toimumise ajal ning järgneval paaril päeval tuleb koerad ja kassid hoida sisehoovides.

Marutaud on loomade ja inimeste närvisüsteemi kahjustav ägedakujuline viirushaigus, mis lõpeb alati surmaga. Veterinaar- ja toiduamet tuletab loomaomanikele meelde, et kassid ja koerad peavad olema regulaarselt marutaudi vastu vaktsineeritud.

Tänu riigipiiri aladel teostatavale vaktsineerimisprogrammile on suudetud vältida nakatunud riikidest pärinevate rebaste ja kährikute vahendusel marutaudi uuesti riiki tungimist ning Eesti on viimased kaks ja pool aastat olnud ametlikult marutaudivaba maa.

Metsloomade suukaudne vaktsineerimine kestab orienteeruvalt 27. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles