Noorteühendused võitlevad Tallinna Noorsootöö Keskuse sulgemise vastu

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Noorteühenduste Liit saatis Tallinna linnavolikogule ja linnavalitsusele märgukirja, milles ärgitatakse linnavalitsust loobuma kavast likvideerida Tallinna Noorsootöö Keskus ning anda kõik linna noortekeskused linnaosavalitsuste hallata.

Eesti Noorteühenduste Liidu (ENL) juhatuse esimehe Ott Heidmetsa sõnul on Tallinna Noorsootöö Keskus (TAN) seitsme noortekeskuse koordineerimisega väga hästi hakkama saanud. Lisaks noortekeskustele koordineerib keskus ka karjääriteenuste ja noorteinfo vahendamist linnas, noorsootöö arengut ning noorsootöötajate täiendõpet.

Liidu hinnangul ei hoia linn TANi kaotamisega raha kokku, sest Tallinna 2009. aasta kinnitatud eelarve kohaselt kulus linnaosavalitsuste hallatavate Mustamäe ja Haabersti noortekeskuste ülalpidamiseks kuni 150 000 krooni rohkem kui TANi noortekeskuste majandamiseks, 2010. aastal on vahe veelgi suurem.

ENLi andmetail said TANi noortekeskused siseriiklike projektide kaudu mullu 800 000 krooni lisarahastust, samas kui linnaosavalitsuse hallatavad noortekeskused said 65 000 krooni. Välisrahastust said TANi projektid kokku 665 000 krooni, linnaosade keskused välisrahastust ei saanud, selgitas Heidmets.

Olemasolevate töövahendite jagamine, noorsootöötajate vaheline võrgustik, noortele pakutavate noorsootöö võimaluste omavaheline koordineeritus ning säästlikum majandamine kõnelevad ENLi arvates üheselt taolise asutuse vajalikkusest Eesti suurimas omavalitsuses.

Selle asemel, et olemasolevat ja toimivat struktuuri lõhkuda ning noortekeskuste juhtimine kaheksa linnaosavalitsuse vahel laiali jagada, tuleks eraldiseisvad Mustamäe, Haabersti, Kose ja Mähe noortekeskused ENLi hinnangul hoopis noorsootöö keskusega liita, et luua ühtne võrgustik kõikidest
noortekeskustest.

ENLi teatel on äärmiselt lühinägelik vähendada kulutusi noorsootööle ajal, mil noorte tööpuudus on rekordiliselt kõrge, kuna just noorsootöö kaudu on võimalik leevendada ning ennetada noorte kõrgest töötusest tingitud probleeme.

ENL pööras märgukirjas tähelepanu ka UNICEFi poolt Tallinnale antud laste- ja noortesõbraliku linna tiitlile, mistõttu lasub linnal ENLi hinnangul muuhulgas ka kohustus avalikkuse ees tegutseda omistatud tiitli vääriliselt.

Eesti Noorteühenduste Liit on katusorganisatsioon, mis ühendab 52 Eestis tegutsevat noorteühendust ja noorte osaluskogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles