Veidemann: Savisaar võiks uurimise ajaks ametitest taanduda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andra Veidemann
Andra Veidemann Foto: Liis Treimann

Korruptsioonikahtlustuse saanud Edgar Savisaar võiks taanduda nii Keskerakonna juhi kui Tallinna linnapea ametist, soovitab kunagine Keskerakonna juht Andra Veidemann.

«Arvan, et sedasorti skandaalid mõjuvad igale erakonnale halvasti. Seekordne ei ole mingisusugune erand,» lausus Veidemann. 

Veidemann nentis, et on praegusest juhtumist liiga vähe informeeritud ega tea, mis olukord on erakonna sees. «Tookord, kui meie Keskerakonnast lahkusime, oli jäänud lahenduseta – ja on tänaseni – lindiskandaal. Need inimesed, kes tookord mind toetasid, võtsid seisukoha, et ootame ära, millised on uurimistulemused ja millise seisukoha võtavad uurijad. Aga see jäigi sellisesse seisu, et... Lahenenud need asjad polegi,» rääkis ta.

«See kogemus, mida mina olen saanud: mina ja hulk inimesi lahkus seetõttu, et meie enda arvates olime käitunud õigesti, aga kongressil, kus peaaegu et minu ja kaaslaste personaalküsimused võeti käsitluse alla, arvati, et asi on teisiti,» meenutas ta.

«On ju teada, et tulemas on kongress, samuti on teada, et praktiliselt kõikides erakondades on esimehed ja põlvkonnad vahetunud, Keskerakonnas aga mitte. Kindlasti on seal inimesi, kes oodanud oma võimalust ja olukorra muutumist, et see toimuks. Või oodanud, et Savisaar ise loobuks ja jääks vaid Tallinna juhtima,» rääkis Veidemann.

Seda, mis Keskerakonna eesoleval kongressil toimub, ei osanud Veidemann ennustada: «Meeletult suur osa inimestest on täna olukorras, kus nad ei teadnud midagi sellest uurimisest, mis selgub, on kestnud juba mõnd aega.»

«Siseopositsioon on Keskerakonnas - nagu ka teistes parteides - alati olnud. Varem on erakonna juhiks kandideerinud Jüri Ratas - me teame, kuidas see lõppes. Nii et raske on ennustada, siin on olulised otsused teha Keskerakonna liikmetel. Edgar Savisaar on poliitik par excellance kõigi selle heade ja halbadega,» tõdes Veidemann.

«Mina loomulikult teeksin samuti nagu tookord, kui puhkes lindiskandaal ja soovitasin Savisaarel astuda siseministri kohalt tagasi. Elu on küll 15-20 aasta jooksul muutunud palju komplitseeritumaks, läbipõimumised kasvanud. Ma loodan, et õigus ja õiglus pääseb võidule, aga ma ei taha olla see, kes ütleb, kes õige,» rääkis ta.

«Minu soovitus tänagi oleks, nagu ka toona, et Savisaar peataks oma positsiooni nii erakonna juhi kui Tallinna linnapeana, kuniks asjaolud selgunud. Kui selgub, et ta on süütu, nagu ta täna pressikonverentsil väitis, on tal õigus need positsioonid taastada,» ütles Veidemann.

Veidemann märkis, et nagu mitmed teisedki viimasel ajal välja tulnud skandaalid, ei puuduta seegi ainult ühte inimest ja ühte erakonda, vaid väga paljusid subjekte, kel kõigil oma huvid. «Kui tahame ja loodame, et ajad muutuvad ausamaks ja paremaks, siis ootame rahulikult, kas uurimisel saavad kahtlustused põhjendused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles