Scheffer kritiseeris Vene vägede lahkumislepet

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer. Foto: Reuters / Scanpix

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer kritiseeris Venemaa väeüksuste lahkumise lepingut, sest sellega tehakse Moskvale liiga suuri järeleandmisi.


De Hoop Scheffer nimetas ajalehe Financial Times antud intervjuus lepet «vastuvõetamatuks», vahendas Reuters

Tema kinnitusel on lepe vastuolus varem Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy ja Venemaa riigipea Dmitri Medvedevi vahel sõlmitud relvarahuleppega, mis nägi ette vägede viimist konfliktieelsetele positsioonidele.

«Kui venelased jäävad Lõuna-Osseetiasse nii suurte jõududega, siis ma ei pea seda status quo juurde naasmiseks,» ütles de Hoop Scheffer.

De Hoop Scheffer avaldas toetust Gruusia suveräänsusele ja andis mõista, et leppega on Venemaa saanud loa säilitada separatistlikes Abhaasias ja Lõuna-Osseetias oma sõjalise kontrolli.

Täna kohtub alliansi peasekretär Gruusia-NATO ühiskomisjoni esimese istungi raames NATO liikmesriikide suursaadikutega Thbilisis. Ühiskomisjoni eesmärgiks on kooskõlastada alliansi jõupingutusi Gruusia abistamisel ning toetada riigi jõupingutusi reformide läbiviimisel, et Gruusia saaks ühineda alliansi liikmelisuse tegevuskavaga ehk MAPiga.

Venemaa välisministri Sergei Lavrovi kinnitusel paigutatakse mõlemasse mässulisse piirkonda, mille iseseisvust on lisaks Venemaale tunnustanud ainult Nicaragua, 3800 sõjaväelast. Enne konflikti viibis piirkondades aga kaks korda vähem Venemaa rahuvalvajaid.

Samaaegselt De Hoop Schefferi visiidiga Gruusiasse sõidab Lavrov Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse.

Euroopa Liidu välisministrid kohtuvad täna aga Brüsselis, kus toimub ELi üldasjade ja välissuhete nõukogu (GAERC) istung, kus muude teemade kõrval arutatakse ka ELi 200-liikmelise vaatlusmissiooni saatmist Gruusiasse.

AFP teatel võib Prantsusmaa Gruusiasse saata kuni 70 politseiametnikku. Varem on ELi eesistujamaa teatanud, et saadab konfliktitsooni suurima arvu ametnikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles