Eesti kultuuriesindajana Helsingis alustab tööd Anu Kippasto

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Kippasto.
Anu Kippasto. Foto: Kultuuriministeerium

Välisministeeriumi atesteerimiskomisjon kinnitas kultuuriministeeriumi ettepanekul Eesti uueks kultuuriesindajaks Helsingis Anu Kippasto.

Kultuuriesindaja ametikohale Helsingis kandideeris kokku 19 inimest, teatas kultuuriministeerium.

Kultuuriministeeriumi kantsleri Paavo Nõgene sõnul oli konkurents tihe, kuid Anu Kippasto kasuks rääkisid tema põhjalikkus, tasakaalukus ja pikaajaline töökogemus kultuurikorralduses.

«Eesti-Soome suhted on kindlasti väga erilised. Olles nii naabrid kui ka vennasrahvad, seovad meid tugevad keele- ja kultuurisidemed ning seetõttu on kultuuriesindaja ametikoht märgilise tähendusega,» ütles Nõgene.

«Lähiaastate üheks olulisemaks väljakutseks on uuel kultuuriesindajal Soome ja Eesti Vabariigi 100. juubeliaastaga seotud sündmused 2017. ja 2018. aastal ning usun, et Anu Kippasto kogemused aitavad nende sündmuste ettevalmistamisele ja väärikale tähistamisele kaasa,» lisas Nõgene.

Alates 1. detsembrist 2015 esindustööd alustav Kippasto rõhutab, et Soomes on oluline koostöö noortega, potentsiaalsete tulevaste oma ala professionaalidega ja Eesti sõpradega. «Hea võimaluse selleks võiks anda näiteks kunstikõrgkoolide tudengite koostööprojektide toetamine ja algatamine,» rääkis Kippasto.

Suurem vastutus

«Lähiaastatel on kindlasti minu üheks suuremaks ülesandeks nii Eesti Vabariik 100 kui ka Eesti ja Soome 100 ühistes kultuuriprojektides osalemine, neile kaasa aitamine ja algatamine. Seda enam, et 2018. aastal on Eesti Euroopa Liidus eesistujamaa, toob see kaasa suurema huvi Eesti vastu ning ka kultuuriesindajale suurema vastutuse,» lisas ta.

Kippasto töötas aastatel 1992-2000 Ungaris, Lorand Eötvösi ja Lajos Kossuthi nimelistes ülikoolides eesti keele lektorina. Aastatel 1999-2013 juhatas ta Eesti Instituuti Ungaris ning alates 2013. aastast on ta tegutsenud Eesti Instituudi välisõppe koordinaatorina.

Kultuuriesindaja ülesanne on eesti kultuuri tutvustamine ja kahe maa vaheliste kultuurisuhete hoidmine ja edendamine ning kultuuriekspordi arendamine. Konkurss Helsingi kultuuriesindaja ametikohale kuulutati välja seoses senise kultuuriesindaja Liisa Ojaveeri suundumisega uuele ametikohale. Ojaveer töötas Eesti kultuuriesindajana Helsingis alates 2008. aastast.

Eestil on kultuuriesindajad kokku kuues riigis – Belgias, Saksamaal, Suurbritannias, Prantsusmaal, Soomes ja Venemaal ning lisaks tegutseb osalise koormusega kultuurireferent New Yorgis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles