Dressenilt saab kodakondsuse ära võtta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Dressen.
Aleksei Dressen. Foto: Ekraanitõmmis telesaate «Vesti v subbotu» videolt

Presidendilt armu saanud ja Venemaaga Eston Kohvri vastu vahetatud Aleksei Dressenil on jätkuvalt Eesti kodakondsus, kuid Eesti saab selle temalt ära võtta. 

«Aleksei Dressen on saanud Eesti kodakondsuse naturalisatsiooni korras 1993. aastal,» ütles siseministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Tex Vertmann. 

«Mis Aleksei Dresseni kodakondsusest saab, selgub edaspidi,» ütles ta.

Kodakondsusseaduse järgi saab valitsus neilt, kes ei ole sünnijärgsed kodanikud, teatud tingimustel Eesti kodakondsuse ära võtta. Nii näiteks võib ta seda teha välisriigi luureteenistusse astunud isikutelt. 

Siiamaani pole Eesti valitsus veel üheltki inimeselt kodakondsust ära võtnud. Küll aga on seadusega pahuksisse läinud inimestele kodakondsuse andmisest keeldutud.

Laupäeval vahetati Venemaa eriteenistuse poolt röövitud Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver Eesti piiril välja riigireetur Aleksei Dresseni vastu. 

Kodakondsusseaduse § 28. Eesti kodakondsuse äravõtmine

 (1) Eesti kodakondsus võetakse ära Vabariigi Valitsuse korraldusega isikult, kes on:

 1) astunud Eesti kodanikuna välisriigi riigi- või sõjaväeteenistusse Vabariigi Valitsuse loata;

 2) astunud välisriigi luure- või julgeolekuteenistusse või relvi valdavasse ja sõjaväeliselt korraldatud või sõjalisi harjutusi harrastavasse välisriigi organisatsiooni;

 3) püüdnud vägivaldsel teel muuta Eesti põhiseaduslikku korda;

 4) Eesti kodakondsuse saamisel või taastamisel varjanud valeandmete esitamisega asjaolusid, mis oleksid välistanud talle Eesti kodakondsuse andmise või taastamise;

 5) mõne muu riigi kodakondsuses, kuid ei ole vabastatud Eesti kodakondsusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles