E-erakonna looja: ootus uute tuulte järgi on väga suur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-erakonna koduleht
E-erakonna koduleht Foto: Repro

E-erakonna asutaja Mati Väärtnõu sõnul vajab Eesti ühiskond parteid, kus otsused võetakse vastu ühiselt ja mitte ainult partei juhtisikute poolt.

Väärtnõu sõnul hakkasid nemad tegutsema, et vastanduda tänasele parteikultuurile, kus otsused tehakse ära üksikute inimeste poolt ja ülejäänud erakonna liikmed ei saa sõna sekka öelda.

Nii võetakse e-erakonnas otsused vastu ühiselt ja lisaks annaks nende platvorm võimaluse jälgida, kuidas inimesed oma lubadusi täidavad ja kui lubadusi murtakse, saaks liikmelt kindlasti aru pärida ja vajadusel isegi erakonnast välja visata.

Lisaks on igal liikmel võimalus enda ideed välja käija ja teised saavad hääletada. Väärtnõu hinnangul on tema ideid väga sageli peetud erakonna ideedeks, kuid niimoodi tõlgendada oleks väär.

«Need on minu mõtted ja kui hääletajad võtavad need vastu, siis on hästi. Kui aga ei võta, siis on ka hästi, sest me vastandumegi parteidiktatuurile, et esimees ütleb ja nii on,» selgitas ta.

Väärtnõu arvates on tänases Eestis kindlasti vajadus, et keegi uus esile tõuseks. Praegustest parteidest näeb ta teatud aktiveerumist vaid sotsides, kuid kõik teised liiguvad vähikursil.

«Tagasiside on väga positiivne olnud – ootus uute tuulte järgi on väga suur. Loed kirju ja vaatad, kui väga inimesed tahaks, et midagi toimuks,» sõnas ta.

Samas on erakonnal Väärtnõu sõnul paarsada liiget, kuigi liitumisankeete oma välja antud rohkem. See aga omakorda tähendab, et erakonna moodustamiseks on veel pikk tee: selleks oleks vaja 1 000 liiget.

«Kogu aeg tuleb juurde, kuid see tulek on piisavalt aeglane,» hindas ta võimalusi, et riigikogu valimisteks number koos oleks.

1 000 liikme piir on Väärtnõu hinnangul ka üks esimesi küsimusi, millega tasuks riigikokku pääsedes tegelema hakata, kuigi see on vaid esimene mitmest takistusest, mis uusi tulijaid riigikogust eemal hoiab. Näiteks võiks erakonna asemel Väärtnõu hinnangul olla isikumandaadid.

«Meil võib olla ükskõik kui palu häid mõtteid, kuid kui ei saa riigikokku, siis seal on palju süüd valmisseadus,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles