Opositsioon on Savisaare umbusaldamises eri meelt

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kübar.
Madis Kübar. Foto: Postimees.ee

Kuigi opositsioon lubas tänasel Tallinna linnavolikogu istungil algatada Edgar Savisaare ja Kalev Kallo suhtes umbusalduse, siis lõpuks seda siiski ei tehtud, kuna oldi eri meelt.

«Selleks, et umbusaldusavaldust esitada, on vaja vähemalt 20 voliniku allkirja. Kuna Reformierakonna fraktsioon linnapea umbusaldamist ei toetanud ja IRLi fraktsiooni liikmed kohale ei tulnud, siis jäi see umbusaldusavaldus esitamata,» selgitas Anto Liivat (SDE).

Reformierakond eelistab ära oodata menetluse tulemused. «Opositsioon ei ole linnapea suhtes eri meelel. Reformierakonna fraktsioon ootab ära hetkel käiva menetluse tulemused. Me ei pea õigeks esitada umbusaldust inimesele, kes on töölt kõrvaldatud,» sõnas Ants Leemets (RE). «Volikogu otsused ei saa asendada uurimismenetlust. Umbusaldada saab linnapead ikkagi siis, kui ta täidab oma ametikohustusi. Kui linnapeale esitataks umbusaldusavaldus peaks tal olema võimalus ka ennast kaitsta.»

Riigikogu liige ja Reformierakonna peasekretär Martin Kukk säutsus kella 18 paiku sotsiaalmeedias, et Tallinna volikogu peaks tühja ametikoha umbusaldamise asemel otsima inimest, kes linna juhib. Tallinna volikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Rene Ilves teatas tekkinud vestluses, et Reformierakond oleks valmis toetama uue linnapeana ka keskerakondlasest Riigikogu liiget Jüri Ratast.

Kokkulepe oli olemas

Istungile, kus plaaniti umbusaldus esitada, eelnes kella 14 paiku toimunud opositsioonifraktsioonide juhtide koosolek, kus viibisid kõigi opositsioonierakondade fraktsioonid. Koosolekul lepiti umbusaldamises kokku, valmis ka seletuskiri vastavale eelnõule.

Veel kella 15 paiku kinnitas IRLi volinik Madis Kübar, et opositsioonil on erakorralise istungi kokkukutsumiseks vajalikud 20 toetushäält koos, kuid lõpuks olid IRLi esindajad need, keda piisavalt kohale ei tulnud. Kuna Reformierakond hüppas alt ja IRLil polnud koos sotsidega piisavalt volinike, siis jäigi umbusaldusavaldus esitamata.

«Arenenud poliitkultuuriga riigis võtab suures ulatuses altkäemaksu võtmises kahtlustuse saanud linnapea poliitilise vastutuse ja astub tagasi. Edgar Savisaar ei ole seda teinud isegi pärast seda, kui talt on võetud volitused teostada avalikku võimu,» seisab seletuskirjas. «Linnakodanike huvides on, et Tallinnal oleks linnapea, kes saaks täie tähelepanu ja energiaga keskenduda linnajuhtimisele. Kohusetäitja määramine pole lahenduseks, sest suurte ja sisuliste asjadega tegelemine lükkub nii määramatuks ajaks edasi. Antud olukorras on ainuvõimalik, et linnavolikogu vabastab usalduse kaotanud Edgar Savisaare ametist ning valib linnale uue täieõigusliku linnapea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles