Riigikohus: lapse vägistamise mõiste on liiga lai

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Postimees

Riigikohus leidis möödunud nädalal lõppenud järelevalvemenetluse tulemusel, et noorema kui kümneaastase lapse vägistamise eest määratav karistus on praegu liiga karm, sest vägistamise mõiste on liiga lai. Kohus kuulutas selle karistusseadustiku sätte põhiseadusevastaseks ja kehtetuks.

2013. aasta detsembris jõustunud seaduse järgi on vägistamine «inimese tahte vastaselt temaga suguühtesse astumine või muu sugulise iseloomuga teo toimepanemine vägivallaga või ära kasutades isiku seisundit, milles ta ei olnud võimeline vastupanu osutama või toimunust aru saama». Seejuures loeb seadus arusaamisvõimetuks alla kümneaastast last. Sellise teo eest karistatakse ühe- kuni viieaastase vangistusega. Samas kui sama tegu on pandud toime noorema kui 18-aastase isiku suhtes, on karistuseks 6–15 aastat vangistust.

Teema tõusis, kui maakohus mõistis mullu sügisel vangi isa, kes oli pannud neljal-viiel korral käe oma seitsmeaastase lapse püksi ja katsunud tema häbet. Varem karistamata mehele mõisteti kuueaastane vangistus, mida vähendati nelja aastani lühimenetluse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles