Laaneots: Putini huvi on tõmmata lääs uude sõtta

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots.
Ants Laaneots. Foto: Kristjan Teedema

Erukindrali Ants Laaneotsa hinnangul on Venemaa plaan end lääne liitlaseks valetada, kindlustada Süüria presidendi Bashar al-Assadi võimulpüsimine, nõrgendada Süüria opositsiooni ning jätta võitlus äärmusrühmituse Islamiriigiga (IS) USAle ja liitlasriikidele.

Ants Laaneots (Reformierakond) rääkis Postimehele, et kuna Bashar al-Assad sattus vahetusse ohtu, et opositsioonilised jõud või nn Islamiriik teevad talle lõpu peale, tegi see Moskva murelikuks. «Moskva saab väga hästi aru, et kui Assad kukub, siis kukub ka Venemaa mõju seal piirkonnas,» sõnas erukindral ning lisas, et Süüria on viimane oluline punkt Venemaale Lähis-Idas. 

Laaneotsa sõnul on Vladimir Putin kaval: «Ta ei ründa mitte ISi, sest IS sõdib ka lääne vastu. Ta ründab Süüria siseopositsiooni jõude, valetades häbematult, et tema on koalitsiooniga koos ja tegutseb ISi vastu.» Tegelikult kaitseb Venemaa tema sõnul Assadi ning nõrgendab Süüria siseopositsiooni. Samuti soovib Venemaa jätta võitluse ISiga liitlastele, sest «IS pole praegu niivõrd ohtlik kui Assadi oma siseopositsioon».

Erukindrali sõnul ergutab Putin koalitsiooni ja lääneliitlasi, et ilma maavägedeta Süürias hakkama ei saa. «Nad pingutavad, et siduda lääs ka maismaaoperatsioonidega ISi vastu. Putin soovib tõmmata lääne uude sõtta ISi vastu, et lääne kätega likvideerida IS, mis kaudsel määral ohustab ka Venemaad. Üle 2000 Kaukaasia elaniku võitleb nn Islamiriigi ridades, oht on see, et nad lähevad Venemaale  tagasi. Venemaa aga tahab, et nad jääkski sinna, kas surnuna või mida iganes,» selgitas Laaneots oma vaatenurka Süürias toimunust. «Venelased ronivad liitlasteks, samal ajal teevad oma asju. Silmakirjalikkust on tohutult palju,» avaldas Laaneots arvamust.

Tema sõnul veavad venelased praegu Süüriasse väga suures mahus relvastust ja tehnikat, et tugevdada ja varustada Süüria armeed, et tagada Assadi võimule jäämine. Samas ütles Laaneots, et Venemaal on hetkel sõjalised kulutused väga suured ning ilmselt hakkab see ka praegust olukorda mõjutama. «Arvestades seda, et riigi eelarve on kõvasti miinuses, siis pikalt seal jätkata ei suudeta.»

Venemaa korraldas kolmapäeval Süürias esimesed õhurünnakud, mis Moskva väitel on suunatud end Islamiriigiks nimetava sunniitliku äärmusrühmituse vastu. USA andmetel ei korraldatud õhulööke aga nn Islamiriigi kontrollitavatel aladel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles