Kommentaar

, Põhja ringkonnaprokuratuuri majanduskuritegude osakonna vanemprokurör
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Entsik
Maria Entsik Foto: Mihkel Maripuu

Selles maksukuriteos oli kahtlustatav ka AS Leventa, aga kuna see aktsiaselts liideti teise äriühinguga, mille tulemusena AS Leventa kui iseseisev ettevõte lõpetas tegevuse, siis polnud seaduse järgi võimalik juriidilisele isikule süüdistust esitada. Ka riigikohus on juhtinud eelmisel aastal langetatud otsuses tähelepanu asjaolule, et hetkel on Eesti seadustes lünk, mis võimaldab kuriteo toime pannud äriühingul kasutada jagunemist, ühinemist või likvideerimist karistuse vältimiseks.

Kui juriidiline isik on registrist kustutatud, siis seaduse järgi on tema õigusvõime lõppenud – see on samaväärne inimese surmaga. Sarnaselt inimese vara ja võlgade pärandamisega lähevad ettevõtte ühinemisel või jagunemisel üle küll varad ja maksuvõlad, aga mitte vastutus kuriteo eest.

Riigikohus soovitas seadusandjal kaaluda muudatusi ja siinkohal oleks kindlasti mõttekoht. Kas kahtlustuse saanud äriühingu, suure maksuvõlaga või maksumenetluses oleva äriühinguga tehtavad registritoiminguid peaksid olema sama lihtsad kui oma äri ausalt ajavatel äriühingutel? Ilmselt tuleks ausa konkurentsi, läbipaistvama majanduskeskkonna ning riigirahanduse huvides seda küsimust laiemalt arutada, kuhupoole soovime edasi liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles