Eesti kaitseväelased koolitasid Liibanonis Soome rahuvalvajaid

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelaste väljaõpe Soome rahuvalvajatele
Eesti kaitseväelaste väljaõpe Soome rahuvalvajatele Foto: Roland Murof / kaitsevägi

Täna viisid Liibanonis ÜRO rahuvalvemissioonil teenivad Eesti kaitseväelased Soome rahuvalvajatele läbi improviseeritud lõhkekehade (IED) vastase komplekskoolituse eesmärgiga tutvustada eestlaste oskusi käepärastest vahenditest valmistatud lõhkekehade kahjutuks tegemisel.

Eestlaste kogemused pärinevad muuhulgas varasematest operatsioonidest Iraagis ja Afganistanis, enamus koolitatavatest on Soome reservväelased.

«Erinevad jalaväe- ja tankitõrjemiinid, aga samuti improviseeritud lõhkekehad on Liibanonis aset leidnud konfliktides ja ka praegu osapoolte vahel laialt levinud ning nende töö- ja kasutuspõhimõtete tundmine ning kahjutuks tegemise oskus on iga demineerimisspetsialisti kohus,» ütles koolituse läbiviija nooremveebel Rasmus Užgrindis.

Koos staabiohvitseridega teenib hetkel Liibanonis ligi 40 kaitseväelast. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist. Pataljoni kuulub üks soome- ja üks iiri jalaväekompanii ning üks eestlastest ja soomlastest koosnev jalaväekompanii. Pataljoni toetab Iiri ja Soome kaitseväelastest kompaniisuurune toetusüksus. Soome-Iiri pataljon on ainus mitmerahvuseline pataljon ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL Liibanonis. Kokku panustab UNIFILi hetkel 39 riiki.

Sel nädalal New Yorgis toimunud ÜRO peaassamblee raames korraldatud rahuvalvekonverentsil teatas NATO peasekretär Jens Stoltenberg vajadusest teha ÜRO rahuvalveüksustega täiendavat koostööd. Peamiste valdkondadena nähakse demineerimis- ja improviseeritud lõhkekehade alase info ja spetsialistide vahetamist ning üksuste julgeoleku tagamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles