Riigikohus mõistis löömises süüdi lavastatud ärimehe õigeks

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Riigikohus mõistis eile õigeks Rakvere ärimehe, kelle endine töötaja lavastas süüdi enda löömises ja tekitas selleks endale ise näovigastuse.

Riigikohus tühistas Tartu ringkonnakohtu 16. aprilli 2010 otsuse, millega kohus mõistis Riho Pikanõmme süüdi kehalises väärkohtlemises.

Ühtlasi hüvitab riik ärimehele üle 5000 euro, mis tal tekkis seoses enda süüdi lavastamisega. Riik tagastab Pikanõmmele kriminaalasja menetluskulud 3406 eurot ja 51 senti, tema tasutud rahalise karistuse 1041 eurot ning teistmismenetluse käigus kaitsjale makstud tasu 648 eurot.

Süüdistuse järgi lõi Riho Pikanõmm 21. detsembril 2007 Rakveres Espaki ehituspoe ruumides töösuhete pinnal tekkinud tüli käigus Jaanus Kolpakovile kaks korda rusikaga näkku, millega tekitas kannatanule füüsilist valu ja tervisekahjustuse – näo piirkonna hematoomi.

Tartu maakohus mõistis 21. detsembril 2009 Pikanõmme talle esitatud süüdistuses õigeks. Prokurör ja kannatanu esindaja esitasid kohtuotsuse peale apellatsiooni ning Tartu ringkonnakohus tühistas 16. aprillil 2010 maakohtu otsuse ja tunnistas Pikanõmme süüdi kehalises väärkohtlemises. Kohus mõistis Pikanõmmele rahalise karistuse 16 290 krooni ehk 1041 eurot.

Ringkonnakohus tugines Pikanõmme süüdimõistmisel Jaanus Kolpakovi ja tunnistaja Kustav Lainemaa ütlustele ning Rakvere haigla patsiendikaardile, mille kohaselt fikseeriti Kolpakovil 21. detsembril 2007 hematoom vasakul kulmul. Pikanõmme kaitsjad esitasid kohtuotsuse peale kassatsiooni, mille riigikohus jättis menetlusse võtmata.

Teise kriminaalmenetluse käigus tuli ilmsiks, et Kolpakov ja Lainemaa andsid Pikanõmme süüditunnistamiseks valeütlusi. Tartu maakaohus mõistis mullu aprillis Kolpakovi ja Lainemaa süüdi valeütluste andmises ja tõendite kunstlikus loomises. Uurimine selgitas, et Lainemaa ei viibinud väidetava löömise ajal ehituskaupluses ja ei saanud seda pealt näha.

Politsei selgitas välja, et Kolpakov tõmbas ise Lainemaa pea endale näkku, et tekitada endale vigastus. Seejärel sõidutas Lainemaa Kolpakovi Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonda, kus meedikud vigastused fikseerisid. Kolpakov andis Lainemaale selle eest tasuta lõikeketta, akukruvikeeraja, riidest tööriistakohvri ja pudeli konjakit.

Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Margus Gross ja Riho Pikanõmme kaitsja vandeadvokaat Rait Sarjas esitasid pärast uute asjaolude ilmnemist riigikohtule teistmisavaldused, milles taotlesid kriminaalasja menetluse uuendamist, ringkonnakohtu süüdimõistva otsuse tühistamist ja Pikanõmme õigeksmõistmist.

Enese tahtlik vigastamine ja valeütluste andmine tuli ilmsiks siis, kui kaitsepolitsei hakkas uurima juhtumit, kui Jaanus Kolpakov üritas oma endist elukaaslast kättemaksuks suhte lõpetamise eest õhku lasta. Selle teo eest kannab mees praegu 17-aastast vanglakaristust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles