Vene uus saadik tunneb kergendust Kohvri vabanemisest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Petrov
Aleksandr Petrov Foto: Jaanus Piirsalu

Venemaa uus suursaadik Eestis Aleksandr Petrov peab heaks endeks oma tööle, et kaitsepolitseinik Eston Kohver vabanes vangistusest Venemaal tema ametiaja alguseks.

62-aastane, üks suuremaid Saksamaa-spetsialiste Venemaa välisministeeriumis Petrov saabub Tallinna eeloleval pühapäeval. Sel puhul Moskvas intervjuud andes ilmus diplomaadi näole silmanähtav kergendus, kui küsisin temalt Kohvri juhtumi kohta. Kergendus sellepärast, et see üle aasta kestnud vangistussaaga sai tema ametiaja alguseks läbi ning tal ei tule Eestis pidevalt vastata ühele ja samale küsimusele.

Petrov oli nõus minu sõnadega, et tal vedas. «Ilmselt võib öelda jah, et mul vedas. Kui hakkab niimoodi vedama ka edaspidi, siis on väga hea,» lausus ta naeratades, pidades silmas lootust, et Eesti-Vene suhetes tuleks võimalikult vähe ette selliseid kriitilisi juhtumeid.

Veidi üle aasta Moskvas ja Pihkvas kinni istunud ning Venemaal spionaažis süüdi mõistetud Kohvri väljavahetamist Eesti riiki reetnud kaitsepolitsei endise kõrge ametniku Aleksei Dresseni vastu nimetas Venemaa uus saadik «soodsaks lõpuks».

«Minu meelest on see tunnistus sellest, et mõlemad pooled on valmis otsima konstruktiivseid lahendusi, mis aitaksid arendada omavahelisi suhteid ja vaadata edasi tulevikku,» ütles Petrov. «See on väga hea väljavaade.»

Peatne suursaadik nentis, et Eesti ja Venemaa suhetes ei ole praegu kõige paremad ajad. «On probleemid, mis on kõigile hästi teada, aga ma eeldan, et on mõlema poole huvides hakata otsima vastastikku rahuldavaid lahendusi,» lausus ta.

Kohver vahetati Dresseni vastu välja Eesti-Vene piiril 26. septembril vahetult enne Venemaa presidendi Vladimir Putini olulist esinemist ÜRO peaassambleel.

Viimaseid päevi Vene välisministeeriumis 3. Euroopa osakonna direktori asetäitjana töötav Petrov asub Tallinnas ametisse 12. oktoobril, juba tuleval nädalal peaks ta andma üle volikirjad president Toomas Hendrik Ilvesele.

Loe homsest Postimehest intervjuud Aleksandr Petroviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles