Haridusministeerium tahab lisada õpetajate palgafondi 2,6 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusministeerium.
Haridus- ja teadusministeerium. Foto: SCANPIX

Haridus- ja teadusministeerium (HTM) on koostanud eelnõu, mille kinnitamisel lisandub õpetajate palgafondi 2,6 miljonit ning koolivõrgu investeeringuteks ligi 40 miljonit eurot aastas.

Riigi toetust koolivõrgu korrastamiseks plaanitakse järgmisel kuuel aastal anda keskmiselt enam kui 40 miljonit eurot aastas, seisab eelnõu seletuskirjas.

Summa pärineb Euroopa Liidu tõukefondidest, selgitas BNS-ile ministeeriumi õigusosakonna juhataja Heddi Lutterus.

Kuna struktuurifondidest eraldatakse koolivõrgu edendamiseks nii suur summa, siis otsustas ministeerium suunata senise investeeringukomponendi mahus 2,6 miljonit eurot omavalitsustele eraldatud haridustoetusest õpetajate töötasu suurendamiseks, selgitas Lutterus.

Eelnõu seletuskirja kohaselt tuleks muuta rõhuasetust ressursside jaotuses selliselt, et riik toetab suuremahulisi investeeringuid ning õpilasepõhised ja marginaalse mõjuga investeeringutoetused suunatakse õpetajate töötasu kasvu.

«Õpilaste arvu vähenemisega on paljud koolihooned muutunud ruumikasutuselt ebatõhusaks ning märkimisväärne osa hariduskuludest kulub pooltühjade hoonete ülalpidamisele. Ebaefektiivne koolivõrk ja üldhariduskoolide suured majanduskulud pärsivad õpetajate töötasu kasvu,» öeldakse põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning erakooliseaduse muutmise seaduse eelnõu seletuskirjas.

Valitsus arutab eelnõu oma istungil neljapäeval. Eelnõu on seotud 2016. aasta riigieelarve seaduse eelnõu menetlusega.

Riigieelarve eelnõus on õpetajate palkadeks kavandatud 2016. aastal ligi 71 miljonit eurot, mida on üle 15 protsendi rohkem kui tänavune 61 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles