Riigikogu liikmed sõidavad Moskvasse Vene kolleegidega suhteid uuendama

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Gräzin
Igor Gräzin Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Riigikogu Eesti-Vene parlamendirühma delegatsioon sõidab järgmisel nädalal Moskvasse, et hakata taastama suhteid kolleegidega Venemaa riigiduumast.

Teisipäevast neljapäevani kestval visiidil osalevad Eesti-Vene parlamendirühma esimees, reformierakondlane Igor Gräzin, Keskerakonda kuuluv aseesimees Olga Ivanova, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Viktoria Ladõnskaja ning vabaerakondlane Andres Ammas.

Gräzin ütles Postimehele, et parlamentide koostöö katkes juba rohkem kui kaks aastat tagasi ja nüüd oleks vaja hakata suhteid taastama. Tema sõnul on Venemaalt tulev info vastuoluline ja kui sealsete poliitikutega ei suhelda, siis ei saada neist tegelikult ka aru. «On juhtunud see, et välissuhetes on liiga suurt rolli hakanud mängima diplomaadid, kes peavad asju ellu viima, aga otsustajaid ja arusaajaid on nendes suhetes vähe,» märkis ta.

Parlamendirühma visiidi eesmärk ongi tema sõnul ennekõike oma kolleegidega kohtuda. «Esiteks tahaks neid näost näkku näha, nendega juttu ajada ja inimlikult tuttavaks saada,» ütles ta. «Tahaks kuulata, mida nad asjadest arvavad, ja me tahaks ka omapoolseid seisukohti esitada.»

Gräzini sõnul on suhete puudumine viinud asjad nii kaugele, et praegu on «täiesti absurdne» kokku leppida isegi täpses päevakorras.

Parlamendirühma esinduse võtab Moskvas vastu riigiduuma parlamendirühm. «Kusjuures selle rühma juht on ka Eestis käinud ja vähe sellest, ta aastal 2010 deklareeris ametlikult, mida tsiteeris ka lääne press, et ta hakkab õppima eesti keelt. Eks me siis vaatame, kuidas läheb,» märkis ta.

Samuti kohtutakse Gräzini sõnul režissöör Stanislav Govoruhhiniga, kes eelmisel aastal võttis Eestis üles osa oma mängufilmist «Kauni ajastu lõpp», mille aluseks on Sergei Dovlatovi jutustus «Kompromiss». Govoruhhin osaleb selle nädala lõpus ka filmi esilinastusel Tallinnas.

Gräzin avaldas lootust, et üsna pea saab riigikogu parlamendirühm oma Venemaa kolleege juba Eestis võõrustada. «Siis räägime selle koha pealt edasi, kus meil jutt pooleli jääb. Millised suhted ka ei oleks, esimene asi on see, et peab üksteisele silma vaatama ja rääkima,» kordas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles