Kesknoored võitlevad vapralt suure eesmärgi nimel

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond alustas teisipäeval Tallinna linnapea Edgar Savisaare toetuseks allkirjade kogumist.
Keskerakond alustas teisipäeval Tallinna linnapea Edgar Savisaare toetuseks allkirjade kogumist. Foto: Jaanus Lensment

Kesknoored on alates teisipäevast kogunud Edgar Savisaare toetuseks 3000 allkirja. Nii mõnelgi kesknoorel on külma tõttu kurk valus ja nina nohune, ent ollakse endiselt valmis vapralt võitlema, sest eesmärgid vajavad täitmist.

«Me ei ole jõudnud kõiki allkirju kokku lugeda, kuid arvatavasti on üle 3000 allkirja koos. See on eilsega võrreldes tuhande võrra rohkem, aga täpset numbrit ma ei saa hetkel öelda,» ütles Keskerakonna noortekogu esimees Urmo Saareoja.

«Noored on väga usinad, ent pole arvestanud sellega, et ilm on külm. Kõik tahavad esinduslikult välja näha ja kuigi ütleme neile, et pange paksult riidesse, siis nii mõnelgi on kurgud valusad ja nina nohune,» on Saareoja murelik. «Igatahes oleme valmis vapralt võitlema.»

Inimesed sõidavad Lasnamäele teisest linna otsast

Nädala alguses teatas Keskerakond, et plaanivad koguda Edgar Savisaare toetuseks kümne päevaga 40 000 allkirja, mis on sama palju, kui Savisaar sai 2013. aasta kohalikel valimistel hääli. Kuigi põhiline tähelepanu pööratakse seejuures Lasnamäele ja Piritale, kus Savisaar kandideeris, siis ei leia paljud inimesed kesknoori üles.

Ümera keskuses töötava Kaidi (nimi allika soovil muudetud – J.K) sõnul käisid väga paljud inimesed uurimas, et kus allkirja saab anda, ent mida polnud, olid kesknoored. Inimesed olid info saanud raadiost ja telekast ning mõni oli tulnud selleks spetsiaalselt kohale koguni teisest linna otsast.

«Ma ei valeta, kui ütlen, et tunni aja jooksul käis seitse inimest uurimas, et kus saab allkirja anda Savisaare toetamiseks,» ütles Kaidi. «Ülemistes oli sama uuritud. Ka turvamees ei osanud neid aidata ja meie ütlesime, et eile koguti, enam mitte.»

«Keskerakonna poole on pöördunud juba sadu Savisaare valijaid, kes tahavad näidata oma toetust linnapeale,» on varasemalt Keskerakonna peasekretär Priit Toobal allkirjade kogumise algatamist selgitanud.

Iroonilisel kombel koguti mõned aastad tagasi linnapea Edgar Savisaare vastu ligi 100 000 allkirja, ent see ei kõigutanud linna juhatusest kedagi. «Ma ei istu sellel toolil nende häältega,» sõnas Savisaar toona, viidates enda suurele toetajaskonnale.

Mida teeb linnapea referent tööajal kesknoorte aktsioonil?

«Teisipäeval kestis meil aktsioon kella kolmest neljani, mitte grammigi rohkem. Mul ei õnnestunud teha lõunat ja olin seal lõuna arvelt. Tavapäraselt ma ise kohal ei ole, ka kolmapäeval käisin lõuna ajal TV3 uudistele kommentaari andmas, kuna nad palusid mind,» selgitas Urmo Saareoja. «Mina tänavakampaaniat ei tee ja protsessi ei koordineeri, lihtsalt vastutan selle eest. Tegime natuke, kuidas ma ütlen, seda vist nimetatakse potjomkiniks, ei pannud lihtsalt noori kaamera ette, vaid mind.»

Esimene osa kogutud allkirjadest edastatakse 15. oktoobril ja teine osa 29. oktoobril Tallinna linnavolikogule ning palutakse volikogul pöörduda riigikohtu poole, uurimaks, kas linnapea ametist kõrvaldamine Harju maakohtu poolt prokuratuuri taotlusel on põhiseadusega kooskõlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles