Sahharovile kandideerivad nii Savtšenko kui Snowden

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune Sahharovi preemia võitja, sõjavägistamiste ohvrite aitamisele pühendunud Kongo günekoloog Denis Mukwege.
Mullune Sahharovi preemia võitja, sõjavägistamiste ohvrite aitamisele pühendunud Kongo günekoloog Denis Mukwege. Foto: Reuters/ScanPix

Lähinädalail peaks selguma ka teise samalaadse auhinna, europarlamendi Sahharovi mõttevabaduspreemia võitjad. Et selle auhinna  kandidaate saavad esitada vaid europarlamendi liikmed, on ka nominentide nimekiri lühem.

Tänavu on kandidaatideks esitatud Saudi Araabia blogija ja liberaalne aktivist Raif Badawi, Venezuela poliitvangid ja demokraatlik opositsioon, keda esindab organisatsioon nimega Mesa de la Unidad Democrática, Somaalia naiste ümberlõikamise vastu võitlev aktivist Edna Adan Ismail, talvel tapetud Vene opositsionäär Boriss Nemtsov, Venemaal vangistatud Ukraina piloot Nadja Savtšenko ning Venemaal redutav staarlekitaja Edward Snowden.

Sahharovi preemia kandidaadi võib esitada vähemalt 40 eurosaadikust grupp. Tuleval nädalal hääletavad mainitud kandidaatide üle europarlamendi välis- ja arengukomisjoni kuuluvad saadikud, kes valivad välja kolm lõppvooru pääsejat. 29. oktoobril kogunevad europarlamendi fraktsioonide juhid ühisarutelule, mille tulemusel otsustatakse, kes auhinna saab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles