Mart Laisk: riikliku autasu saajal peaks olema vähemalt 3 last

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laisk
Mart Laisk Foto: Mihkel Maripuu

Eesti ühiskond peaks rohkem väärtustama perekonda ja ühtegi riiklikku autasu ei tohiks saada mees või naine, kel pole vähemalt kolme last, leiab psühholoog ja filmis «Magnus» mänginud Mart Laisk.

Laisk kirjutas oma ideest sotsiaalvõrgustikus Facebook, kus see pälvis elavat vastukaja. Ta täpsustas Postimees.ee’le, et tema idee on ajendatud Isamaa ja Res Publica Liidu emapensioni ettepanekust.

Riiklikud autasud tuleks tema meelest alati anda perekonnale, mitte mehele või naisele eraldi. «Kui näiteks mees saavutab midagi, siis selle taga on naine, kes on kodu hoidnud. Selle naise osa on vähemalt sama suur kui treeneri osa sportlase elus,» märkis ta.  Laste puhul on oluline tingimus see, et nad peaksid olema autasu saaja poolt üles kasvatatud või elama temaga koos.  See välistaks autasude saajate ringist need inimesed, kel küll on lapsi, kuid kes ise laste kasvatamisse ei panusta.

Tema hinnangul on mees ja naine üksinda poolikud. «Loomulikult paljud inimesed jäävad üksikuks, aga neid ei tohiks riiklikult esile tõsta. Ma ei saa teistele olla eeskujuks, kui ma ei suuda anda järglasi,» lisas Laisk.

Praegune lääne kultuur on mehelike väärtuste suunas kaldu, osutas Laisk. «Me väärtustame eelkõige rusikat, võitlust, võitmist ja üksikisikut. Eesti peaks tegema sellise kannapöörde väärtushinnangutes, mis oleks ka maailmamastaabis avangardistlik käik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles