Kärss ja saba on taas liual

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ristiisa pubis on peakokk Maret Saldam kuumenüüsse pannud koguni seitse sealihatoitu, nende hulgas ka õllega valmistatud sealihapaja.
Ristiisa pubis on peakokk Maret Saldam kuumenüüsse pannud koguni seitse sealihatoitu, nende hulgas ka õllega valmistatud sealihapaja. Foto: Sille Annuk

Rohkem kui kahekümnes toidukohas üle Eesti on sellel kuul au sees siga. Mitte ainult tema ilusad praetükid, vaid kõik, mis kärsatipu ja sabaotsa vahele jääb.


Infoportaali Eesti Maitsed korraldatud kampaanias osalevad ka kolm Tartu toidukohta – Crepp, Truffe ja Ristiisa. Lisaks sealihatoidule on ettevõtmisel veel üks tingimus: valmistatut tuleb serveerida koos Belgia õllega.

Sel nädalal oma üheksandat sünnipäeva tähistav Ristiisa pubi võtab sealihakuud tõsiselt: erimenüüs on koguni kaheksa sealihatoitu. Peakokk Maret Saldam rääkis, et korraldajate nõutud kuni kolm rooga oli lihtsalt liiga vähe.

Kolm uut toitu

Pubi avamisest saadik seal töötanud Saldami sõnul tehti katsetusi uute retseptide loomiseks mitu päeva, nii et nahk märg.

Toorainena prooviti ka näiteks siseelundeid, kuid lõpuks jäid valikusse siiski abaliha ning sise- ja välisfilee. Oluline oli küpsemise kiirus, samuti pole vähetähtis, et tavaline liha meeldib inimestele lihtsalt rohkem.

Just selle kuu tarbeks nuputati köögis välja kolm rooga: liha sisse keeratud toorjuustutäidisega peperoni’d, sealihapada ja fileerull.

Eesti toidud Belgiasse

Valiku tegid kokad oma klientuuri järgi. «Mida vürtsisem, seda parem!» iseloomustas Saldam sööjate eelistusi. Seetõttu leidsidki peperoni’d tee menüüsse. Just see toit valiti ka kogu sealihakuu sümboliks ja Eesti Maitsete internetiajakirja kaanepildiks.

Eesti Maitsed, mis koostab ka Eesti parimate toidukohtade edetabelit, korraldas sealihakuu järjena mullusele räimekuule. Eelmisel aastal osalesid peamiselt restoranid, sel korral on gurmeekohtadele julgelt lisandunud ka pubid.

Eesti Maitsete üks toimetajaid, gurmaan Aivar Hanson rääkis, et praegu tutvustavad kodumaisest toorainest tehtud toidud eestlastele Belgia õlut, järgmises etapis hakkavad needsamad õlled Belgias esitlema Eesti toitu – žürii poolt parimaks tunnustatud road viiakse erimenüüdena Belgia toidukohtadesse.

Tartu toite ta ainult kiidab. «Mulle oli see suur üllatus, et iga söögikoht Tartus sai ühe toidu eest tähe. Tallinnas sai selle tulemuse iga teine söögikoht,» rääkis Hanson.

Tähe saamiseks pidi toit hindajatelt keskmiseks tulemuseks saama kümnest punktist kaheksa või rohkem.

Setu kokad pakuvad süüa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles