Telesaadete vaatamise portaalide plussid ja miinused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV postaal
ETV postaal Foto: Repro

Juba mitu aastat on ETV vaatajatel olnud võimalik oma lemmiksaateid internetis järelvaadata. Sel sügisel lõi niisuguse võimaluse Kanal 2 ning käesoleval nädalal tuli uue kodulehega välja ka TV 3. Kuigi saadete valik on rikkalik, tuleb nende vaatamisel ette mitmeid takistusi – näiteks peab kõigi telekanalite saadete järelvaatamiseks olema Flash Player, kirjutab Karilin Engelbrecht.

ETV
Aadress: etv.etv.ee
Plussid

Saated lisatakse internetikeskkonda 24 tundi pärast eetrisolekut. Vaatajal on võimalik oma lemmiksaade koju tellida. Selleks tuleb saata meilile video@err.ee täpne info saate nime, eetrisoleku kuupäeva ja kellaaja, saatelõigu kirjelduse ja muude erisoovidega. Teenus on tasuline ja vastusmeilis antakse teada ka orienteeriv maksumus.
Kuna tegemist on rahvusringhäälingu lehekülje ühe osaga, leiab siit nii uudiseid kui ka lastesaateid. Rikkalikus arhiivis on ka täispikki mängufilme, millel on internetiõigused.
Omasaated on vaadatavad ka otseülekandena aadressil err.ee/otse. Veel hiljuti puudus saadetel edasi-tagasi kerimise võimalus. Nüüd on see olemas.

Miinused
Osa saateid on tasuta vaatamiseks üleval vaid 30 päeva. Põhjendus: Eesti Rahvusringhäälingu seadus kohustab ERRi saateid salvestama ja kättesaadavaks tegema 30 päeva alates edastamise hetkest.
Kui saates kasutatakse välismaiseid hanke- või helilõike, lõigatakse need enne internetti riputamist välja, sest telekanalil puuduvad õigused selle internetis levitamiseks. ETV saateid salvestada ei saa – vaid mõned «Ringvaate» lõigud on võimalik alla laadida ja neid ilma internetiühenduseta vaadata.

Kanal 2
Aadress: kanal2.ee/vaatasaateid
Plussid

Mozilla Firefoxi brauseri lisa Downloadhelper abil on võimalik saateid salvestada ja hiljem näiteks nutitelefonist vaadata. Saadete vahepeal ei näidata kommertsreklaami (v.a omasaadete reklaamklipid). Edasi-tagasi kerimise võimalus töötab hästi. Arhiivisaadete valik on rikkalik.

Miinused
Populaarsete sarjade osad lisatakse lehele mitmepäevase nihkega – näiteks neljapäevane osa «Ühikarottidest» on järelvaadatav alles laupäeva õhtul.
Saated pannakse üles valikuliselt – näiteks sarja «Eesti maffia» ei tehtud kunagi järelvaadatavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles