Ansip: Usbekistan on Eestile lähemal kui arvatakse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Raigo Pajula

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Usbekistani Vabariigi presidendi Islam Karimoviga, kellega kõneldi põhiliselt kahe riigi koostöö potentsiaalist ning Kesk-Aasia regionaalsest julgeolekust.

Peaminister Ansip märkis kohtumisel, et esimese tipptasemel visiidi peamine eesmärk on Eesti suhete arendamine Usbekiga.

«Eesti on valmis Usbekistaniga arendama võrdsetel alustel põhinevaid ning vastastikku kasulikke suhteid,» ütles ta. Ansip lisas, et esmajärjekorras on oluline sõlmida peamised riikidevahelised lepingud, näiteks investeeringute kaitse leping ning topeltmaksustamise vältimise leping.

Kohtumisel tundis Karimov huvi Eesti eurole ülemineku vastu, samuti huvitasid teda Euroopa Liidu viimased debatid Lissaboni leppe võimaliku muutmise kohta. Jaanuaris on Karimovil planeeritud visiit Euroopa Liitu, Brüsselisse.

Kõneldes olukorrast Afganistanis rõhutas peaminister Ansip, et Eesti panustab sellesse missiooni kahel põhjusel. Esiteks tuleb rahvusvahelist ohtu kujutavate probleemidega nagu narkokaubandus ja terrorism tegeleda nende tekkekolletes.

Teiseks märkis Ansip, et iseseisvuse taastamise järgselt oli Eesti välispartneritel väga oluline roll riigi ülesehitamisel ning olukorras, kus ise enam abi ei vajata, lasub riigil moraalne kohustus aidata piirkonda, kus toimub võitlus eksistentsiaalsete probleemidega. Ühiselt tõdeti, et Afganistani stabiilsusest sõltub julgeolek regioonis laiemalt.

Täna toimus ka Eesti ja Usbekistani majandusfoorum, mille avasid mõlema riigi peaministrid. Foorumil keskenduti põhiliselt konkreetsete ärivõimaluste leidmisele. Ansip esines foorumil ettekandega Eesti geopoliitilise asendi eelistest ning avaldas lootust, et Usbekistani ärimehed avastavad enda jaoks selles peituvad võimalused.

Peaminister nentis, et geograafiliselt on Usbekistan Eestile märksa lähemal kui üldjuhul seda ette kujutatakse. «Vahemaa Tallinna ja Taškendi vahel on väiksem kui näiteks Tallinna ja Lissaboni vahel, mis tähendab, et geograafilised kaugused ei tohiks koostöötahet vähendada,» ütles ta.

Enam huvipakkuvatest koostöövaldkondadest tõsteti tänasel ärifoorumil esile Usbekist Läänemereni ulatuva transiidikoridori potentsiaali, koostööd põlevkivitehnoloogiate osas, IT-vallas, samuti ehitustegevuses ning steriliseerivate vahendite tootmises.

«Minu visiidi eesmärk on eelkõige suhete sõlmimine. Loodan, et sellel ärifoorumil tekkivad kontaktid viivad tulevikus viljaka koostööni,» ütles Ansip. Eestist võttis majandusfoorumist osa üheksaliikmeline äridelegatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles