Raport: Eesti ei võitle rassismiga piisavalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rassism teeb muret mitmel pool maailmas.
Rassism teeb muret mitmel pool maailmas. Foto: AFP / Scanpix

Kuig Euroopa Nõukogu rassismi ja sallimatuse vastane komisjon (ECRI) tõstab oma eile avaldatud raportis positiivsena esile Eesti pingutusi venekeelse vähemuse lõimimisel, jagub etteheiteid samuti. Komisjon märgib, et jätkuvalt esineb rassistlikke märkusi online-portaalides ja osa poliitikute kohatud homovastased sõnavõtud on jäänud vajaliku reageeringuta.

«Ametivõimud on teinud pingutusi venekeelse vähemuse integreerimiseks ja kodakondsuseta inimeste arvu vähendamiseks Eestis,» ütles ECRI juht Christian Åhlund. «Siiski on jätkuvalt mureküsimusi, näiteks suurem töötuse määr piirkondades, kus elavad peamiselt venekeelsed elanikud, või keskkoolitasandi uue keelepoliitika mitterahuldav rakendamine.»

Positiivsena märgitakse raportis, et kodakondsuse seaduse hiljutine muudatus leevendab keelenõudeid üle 65-aastastele inimestele, kes taotlevad Eesti kodakondsust. Lisaks antakse alates 2016. aastast Eesti kodakondsus kõikidele lastele, kes on sündinud kodakondsuseta vanematel. Vastu on võetud uus lõimumiskava kuni aastani 2020. Vastu on võetud ka kooseluseadus, mis annab samasoolistele paaridele võrdväärse kaitse heteropaaridega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles