TÜ vastuvõtuspetsialist: komisjon leidis, et tema varasemad õpingud ei ole piisavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Karo.
Kaja Karo. Foto: Kristjan Teedema

Tallinna Ülikooli (TLÜ) eripedagoogika bakalaureuse lõpetanud Liina Selgis kirjutas tänases Postimehes, et hoolimataTLÜ lõpetamisest cum laude ei sobinud ta Tartu Ülikooli (TÜ) eripedagoogika magistriõppesse. TÜ vastuvõtuspetsialist selgitas, et õppekavad on sageli kooliti väga erinevad, kuid TÜ magistriõppesse kandideerimisel takistuseks olnud läbimata eeldusaineid on siiski võimalik läbida kas eksternina või täienduskoolituse raames.

TÜ vastuvõtuspetsialisti Kaja Karo sõnul on õppetöö kvaliteedi ühe osana Tartu Ülikoolis mitmed tingimused ja nõuded, mis aitavad tagada õppurite ühtlaselt kõrge taseme ja üks kvaliteedikriteeriume on just eeldusainete läbimise vajadus.

«Liina Selgis esitas Tartu Ülikooli kandideerimisel eeldusainete taotluse ning hindamiskomisjon leidis, et tema varasemad õpingud ei ole piisavad TÜs magistriõppes jätkamiseks, kuna vajalikud õpiväljundid ei ole saavutatud,» ütles Karo.

Õppekavad on Karo sõnul kõrgkooliti sisult sageli väga erinevad.

«TÜ õppekavad koostavad ja vastuvõtutingimusi hindavad oma ala spetsialistid ning teiste koolide lõpetajate puhul eelnevate õpingute hindamise puhul ei keskenduta õpitulemustele, vaid sellele, mida sisulist ollakse eelnevalt õppinud,» selgitas ta.

«Vastavalt ülikooli vastuvõtutingimustele ei saa sisse astuda kandidaat, kui tal on mõni eeltingimus täitmata,» ütles Karo.

«Reeglina annavad hindamiskomisjonid kandidaadile negatiivse vastuse korral ka soovitusi, millised ained läbida, kui on jätkuvalt soov magistriõppesse kandideerida,» lisas ta.

Karo selgitas, et aineid saab läbida ülikoolis kas eksternina või täienduskoolituse raames ning seda võimalust kasutavad üliõpilaskandidaadid aktiivselt.

Sarnane soovitus anti Karo sõnul ka Liina Selgisele.

«TÜ vastuvõtutingimused, sealhulgas vajalikud eeldusnõuded magistriõppesse astumiseks fikseeritakse vastuvõtueeskirjas ja õppekava statuudis,» ütles Karo.

«Kui magistriõppe õppekavale kandideerides on vajalik eelnevate õpingute hindamine, et selgitada välja, kas eelnevad õpingud ainete osas on piisavad, siis peavad kandidaadid esitama taotluse VÕTA komisjonile,» lisas ta.

Karo selgitas, et eeldusainete hindamine on vajalik umbes pooltel TÜ magistri õppekavadel, sealhulgas eripedagoogika ja logopeedia õppekaval, kus kandidaadilt eeldatakse bakalaureuseastme läbimist, sealhulgas eeldusainete sooritatust 60 EAP mahus.

«Seda nõuet rakendatakse eripedagoogika ja logopeedia õppekaval täies mahus kvaliteetse väljaõppe tagamiseks,» ütles Karo.

Tema sõnul on õppekava üles ehitatud nii, et magistriastme lõpetaja vastaks eripedagoogi või logopeedi kutsestandardi 7. taseme nõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles