Gräzin: me peame rääkima Vene duumasaadikutega kõigest

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Gräzin
Igor Gräzin Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Moskvasse visiidile läinud riigikogu Eesti-Vene sõprusrühma esimehe, reformierakondlase Igor Gräzini sõnul ei ole homme algavateks kohtumisteks duumasaadikutega mingeid konkreetseid teemasid paika pandud ja rääkida tuleb absoluutselt kõigest.

«Eesti ja Vene parlamentidevahelised suhted on nii ebanormaalsed, et isegi kohtumise teemasid ei ole veel teada. Me peame need teemad välja mõtlema. Kui meil oleksid normaalsed regulaarsed kohtumised, saaksime öelda, et «see teema jäi viimati pooleli». Praegu me peame rääkima absoluutselt kõigest, mis pähe tuleb ja üles leidma need punktid, millega edasi minna,» ütles Gräzin Postimehele.

Gräzin nentis, et Eestil ja Venemaal on erinevad vaatad, aga selleks, et neist aru saada, peab omavahel kohtuma, ainult televiisori vaatamisest ei piisa.

«Suhtlemise aluseks on vastastikune arusaamine. Kui ma kuulen mõne duumasaadiku poliitilist avaldust, peab mul olema silme ees selle inimese nägu, kes seda ütles, aga mitte foto. Muidu kontakte ei teki,» rääkis Gräzin.

Riigikogu delegatsiooni vastuvõtja on partei Õiglane Venemaa saadik Tatjana Moskalkova, kes on riigiduuma Eesti sõprusrühma esimees. Riigikogu delegatsioon kohtub homme kogu riigiduuma Eesti sõprusrühmaga. Gräzini sõnul on Moskalkova Eestis käinud ja viis aastat tagasi hakkas ta ka Eesti keelt õppima.

Riigikogu saadikud kavatsevad homsel kohtumisel kutsuda riigiduuma saadikute delegatsiooni Eestisse. «Kas ja millal see visiit teoks saab, sõltub juba duumasaadikutest,» lausus ta.

Gräzin lisas, et parlamentaarsel dialoogil on omaette poliitiline väärtus. «Kuna meil ei ole olnud rohkem kui kaks aastat mingisuguseid kontakte ja rohkem kui viis aastat tihedaid kontakte, on kõige tähtsam fakt, et me omavahel kokku saame,» sõnas Gräzin.

Riigikogu Eesti-Venemaa parlamendirühma neli liiget alustas täna kolmepäevast visiiti Moskvasse. Lisaks Gräzinile kuuluvad delegatsiooni parlamendirühma aseesimees Olga Ivanova Keskerakonnast, Viktoria Ladõnskaja Isamaa ja Res Publica Liidust ning Andres Ammas Vabaerakonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles