Riiklik protsendireegel: kunst kuulub taas rahvale

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnike Peeter Krosmanni (pildil) ja Nadežda Tšernobai seinamaaliing «Aed» hakkab kaunistama renoveeritud Tartu Ülikooli kliinikumi Puusepa tänava hooldushaiglat.
Kunstnike Peeter Krosmanni (pildil) ja Nadežda Tšernobai seinamaaliing «Aed» hakkab kaunistama renoveeritud Tartu Ülikooli kliinikumi Puusepa tänava hooldushaiglat. Foto: Margus Ansu

Vahepeal galeriiseinte vahele peidetud kunst on jõudnud tänu kunstiteoste tellimise seadusele taas rahva hulka nagu nõukogude ajalgi, mil riigiasutused olid kunstnike kuldkliendid. 

Selle aasta lõpuks on riigi- ja avalik-õiguslikud asutused tellinud kunstlikelt uutesse või rekonstrueeritud hoonetesse kunsti juba rohkem kui miljoni euro eest.

Kultuuriministeeriumi kunstinõuniku Maria-Kristiina Soomre sõnul on ligi viis aastat pärast seaduse jõustumist tehtud üle 30 tellimuse ja aasta lõpuks on hankeid korraldatud lausa 40. «Paljudel juhtudel pole tegu ühe teose, vaid mitme teose või seeriatega ja minu arvates on see väga hea tulemus,» lisas ta. Jutt käib hoonetest, kuhu on lisaks ametnikele kasvõi osaliselt või ajutiselt ligipääs ka tavakodanikel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles