Galerii ja video: EKRE ja RÜE korraldasid meeleavalduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), Rahva Ühtsuse Erakond (RÜE) ja Euroopa Rahvusrinne ajasid täna Toompeale riigikogu ette inimesed, kes avaldasid meelt immigratsioonipoliitika vastu. 

Kohal viibiva Postimehe ajakirjaniku hinnangul oli kella 13 paiku Toompeal paarsada inimest. Meeleavalduse ühe korraldaja, Eesti Konservatiivne Rahvaerakonna (EKRE) esimehe Mart Helme sõnul oli kohal aga vähemalt tuhatkond inimest. Samas nentis ta, et pole hulka kokku lugenud.

Meeleavaldus kella 13 paiku, kus Helme hinnangul on kohal vähemalt tuhatkond inimest. Foto:
Meeleavaldus kella 13 paiku, kus Helme hinnangul on kohal vähemalt tuhatkond inimest. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Helme sõnul vastab kogunenud rahvahulk enam-vähem tema ootustele. «Oleksime soovinud seda üritust pidada töövälisel ajal. Kui me vaatame rahvahulka, siis tooni andvaks on pensionärid,» nentis ta.

Kohale saabunud Triin näiteks ütles, et valutab südant Eesti tuleviku pärast. Urmo oli vastu kontrollimatule massiimmigratsioonile.

«Loomulikult ei tahaks ma näha Vao-taolisi kogukondi. Eesti rahvas ei kannata seda välja. Kui Eestile võõras kultuur tuleb liiga ligidale, siis tekib võimalus teisel kultuuril matta kohalik,» ütles Kai.

EKRE liige Alina arvas, et on loomulik, et mingi osa inimesi rändab ja neid tuleb aidata – ka tema on omal ajal Eestisse elama tulnud teisest riigist. «Aga sellele tuleb mingi piir panna ka.»

Helme rääkis, et põgenikekriisi lahenduseks tuleb piirid kinni panna – lisaks Euroopa välispiirile tuleks uuesti kontrollima hakata ka Eesti piiri. «Schengeni süsteem on kokku varisenud,» selgitas Helme (vaata pikemalt Helme ettepanekuid videost).

Vene kanalid kohal

Meeleavaldajad kogunesid kella 11 paiku Toom-Kuninga tänaval Saksa saatkonna ees, kust nad liikusid Vabaduse väljaku kaudu Toompeale. Rongkäik jõudis Lossi platsile kella 12.20 paiku.

Meeleavaldajad Vabaduse väljakul. Foto:
Meeleavaldajad Vabaduse väljakul. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Kohale oli saabunud ka Vene telekanalid, kes on varem tõrvikrongkäike kontekstist välja rebinud ja tõlgendanud kui natsismipooldajate meeleavaldust. Helme kinnitusel ei saa Putini propaganda nende tegevust mõjutada.

Väga rassistlikud plakatid palus korraldaja eemaldada. Nii juhtus ka mehega, kes kandis plakatit kirjaga «aga kui sinu õe vägistaks ja tapaks neeger».

EKRE on kinnitanud, et Toompeale jäädakse vähemalt kella 20ni, kuid vajadusel hommikuni.

Kella 16 paiku oli Toompeale alles jäänud mõnikümmend inimest.

Foto: Uwe Gnadenteich
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles