Saksa hävitajal kukkus Ämaris küljest kütusepaak

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa õhujõudude Eurofighter.
Saksa õhujõudude Eurofighter. Foto: Reuters / Scanpix

Eestis õhuturbemissioonil oleval Saksa hävitajal Eurofighter kukkus reedel lennuväljal ruleerides küljest väline kütusepaak, Saksa õhuvägi algatas juhtunu uurimiseks juurdluse.

Eesti õhuväe pressiesindaja Alar Laats ütles Postimehele, et vahejuhtum leidis aset reede pärastlõunal, kui stardipositsioonile ruleerival lennukil kukkus küljest parempoolne väline kütusepaak.

«Esialgu ei ole kütusepaagi lennuki küljest ärakukkumise põhjus teada. Uuritakse, kas keegi tegi oma tööd lohakalt või on põhjus muus,» ütles Laats.

Tema sõnul ei mõjuta vahejuhtum kuidagi Saksa hävitajate õhuturbemissiooni ning kaks hävitajat on pidevas valmisolekus, nagu tavapäraselt.

Saksa ajaleht Süddeutsche Zeitung kirjutas eile, et Ämari lennuväljal toimunud vahejuhtumi tõttu on Saksamaal seda tüüpi lennukitel väliste kütusepaakide kasutamine peatatud. Balti riikide õhuruumi valvavatel Saksa Eurofighteritel kasutatakse väliseid kütusepaake siiski edasi, kuna see on vajalik pikkade vahemaade läbimiseks.

Saksa lehe andmetel selgus Ämari lennuväljal läbi viidud kõigi Saksa hävitajate kontrollimisel, et ka teiste lennukite väliste kütusepaakide kinnitused ei olnud piisavalt tugevalt kinni.

Välise kütusepaagi kaotanud lennukil oli ümber ehitatud kinnitus, mis võimaldab vajadusel välise kütusepaagi lennuki küljest maha kukutada. Kinnitusmehhanismil oli üks kruvi purunenud.

Saksa õhuvägi alustas Ämari lennuväljal neljakuulist õhuturbemissiooni augusti lõpus. Saksa õhuväelased teostavad kuni aasta lõpuni Ämarist õhuturvet nelja Eurofighter-tüüpi hävitajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles