Ojuland ei teadnud, kas Hiiumaal sündinud poiss on eestlane: «Ma ei ole ekspert!»

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljavõte ETV saatest "Vabariigi kodanikud".
Väljavõte ETV saatest "Vabariigi kodanikud". Foto: ETV

Eilses võõraviha käsitlevas ETV saates «Vabariigi kodanikud» küsis saatejuht Kristiina Ojulandilt, kas Hiiumaal sündinud ja eesti keelt rääkivat tumedanahalist poissi saab nimetada eestlaseks. 

Teemal, kas Eestis lokkab võõraviha või on viimased näited, kuidas siin elavad tumedama nahavärviga inimesed on langenud räigete sõnavalingute ohvriks, üksikjuhtumid, olid kaasa rääkimas Rahva Ühtsuse Erakonna esimees Kristiina Ojuland, Hiiumaal sündinud muusik Carl Stefan Josuah Tuulik, ajakirjanik Maris Hellrand ja kolumnist Tiina Jõgeda.

«Kas Carl on meie põlisrahvas, kas ta on meie oma eestlane?» küsis diskussiooni käigus saatejuht Aarne Rannamäe Kristiina Ojulandilt.

«No ma ei ole kahjuks või õnneks ekspert, ma ei oska öelda,» vastas Ojuland.

«Eestis sündinud, räägib sama puhast eesti keelt kui meie siin…» jätkas Rannamäe.

«Kuidas selline asi võimalik on – miks peab olema ekspert, et otsustada, kas üks Hiiumaal sündinud poiss on meie oma?» reageeris sellele Hellrand.

«Ma olen Kohtla-Järvel üles kasvanud poisiga, kelle ema õppis tollajal Leningradis arstiks ja nende perre sündis ka väike neegripoiss. Olen oma kätega seda neegripoissi hoidnud, tema mähkmeid vahetanud, et mul ei ole selliseid probleeme, milles te mind kõik kahtlustate,» ütles Ojuland, kes lisas, et tema probleem on islami invasioon Euroopasse ja Eestisse.

Tuulik ise pidas sellist küsimust üleliigseks, kuna ta on sündinud Hiiumaal, üles kasvanud Eestis, terve elu eesti keelt rääkinud, siin hariduse omandanud ja sõbrad leidnud.

Vaata saadet siit. Lõik on nähtav 28. saateminutil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles