Fotod ja video: pagulasvastaste tõrvikurongkäik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul kella kaheksa paiku jätkasid protesteerijad meeleavaldust Toomepealt Raekoja platsile liikumisega, et nõuda mehitatud piirivalve taastamist.

Kella 19.50 paiku oli Toompeale kogunenud sadakond inimest, et alustada ühiselt rongkäiku Raekoja platsile ja tagasi Toompeale.

Korraldajad arvasid, et kohale oleks võinud tulla muidugi rohkem inimesi, ent nende sõnul olevat oma süü sel ka meedial, et kohaletulnute hulk nõnda tagasihoidlikuks jäi.

Kui esialgu oli jutt, et meeleavaldus võib kesta hommikutundideni, siis kogunemisel teatati, et see jääb siiski ära. Samas lubati, et järgmine kord võetakse asi hoopis võimsamalt ja suuremalt ette.

Üheskoos lauldi laule «Mu isamaa armas» ning «Koit». Seejärel võeti rivvi ja alustati rongkäiguga Raekoja platsi suunas. Vaheldumisi hõisati «Iseseisva Eesti eest!» ja «Tule seisa Eesti eest!».

Kella 20.15 paiku tehti Vabaduse väljakul vabadussamba ees väike paus ning üheskoos lauldi laulu «Jää vabaks Eesti meri». Seejärel pidas meeleavalduse üks korraldajatest, Neeme Lall, lühikese kõne, milles väljendas rahulolu tänase miitingu üle.

Taas jätkati rongkäiguga ning hõisati: «Tule seisa Eesti eest, iseseisva Eesti eest!» ning lauldi «Metsavendade laulu».

«Tahan Eesti piiri!»

20:30 paiku jõuti Raekoja platsile. Korraldaja kutsus inimesi üles kõnet pidama. Et rahva ette astuks keegi, kes pole meeleavalduse korraldaja, ja kelle jutt läheks südamesse.

Rahva ette astus Anti, kes toonitas muuseas, et iseseisva riigi tunnus on selge piir. Ta kutsus rahvast üles hüüdma: «Tahan Eesti piiri!», «Tahan vaba Eestit!», «Eesti valitsus, valva Eesti piiri!». Sõna võttis ka üks naisterahvas, kes rääkis oma halvast kogemusest mustanahalisega.

Viimasena pidas kõne Rahva Ühtsuse Erakonna (RÜE) esimees Kristiina Ojuland, kes avaldas head meelt, et «jõud on ühendatud». «See on kõige tähtsam, et oleme koos. Oleme seda teed alustanud ja tagasiteed enam pole, saame ainult edasi minna,» ütles ta.

Ojuland arvas, et sel aastal toimub veel sarnaseid üritusi, ning ta avaldas lootust, et ehk hakkavad sellised üritused toimuma üle Eesti samal ajal. «Meil on võimalik seista selle eest, et Eesti ei muutuks islamiriigiks,» ütles Ojuland lõpetuseks.

Enne 21 jõuti tagasi Toompeale. Inimesed kinnitasid tõrvikuid lossi ketist piirde külge. Lauldi hümni. Korraldajad jagasid küünlaid ning nendest moodustati n-ö piirikett.

Lõpetuseks lauldi veel mitmeid laule, viimaseks lauluks oli taas «Koit». Üritus lõppes juba enne kella 21.30.

Meeleavaldus oli rahulik. Mitmed turistid ja ka kohalikud uudistasid, mis üritusega tegemist on. Tehti pilti ning siis mindi oma teed.

Kohale tõi uudishimu

Üks rongkäigus osalenu ütles Postimehele, et teda tõi kohale uudishimu. 35-aastane Margus leidis, et inimesed on tegelikult väga arad ning läbi selliste meeleavalduste muututakse julgemaks.

«See on hea algatus,» leidis Margus. «Paljud eestlased on hästi tagasihoidlikud, aga selline üritus annab julgust.»

Ta toonitas, et ei ole ise immigratsioonivastane, kuid lisas samas, et kogu see protsess ei tohiks toimuda ka kontrollimatult. Eelkõige mõtles ta selle all seda, kuidas immigrandid üritavad piiri ületada dokumentideta.

50-aastane Anu ütles, et ka teda tõi kohale muuseas uudishimu. «Nägin päeval meediast pilte ja lugesin, et õhtul toimub rongkäik. Tulin vaatama ja osalema, sest jagan enamasti ka neid samu väärtusi, mille eest täna siin kõik seisavad,» ütles ta.

Mitukümmend meeleavaldajat kogunes juba kell 11 Tallinnas Saksmaa saatkonna juurde, et avaldada meelt immigratsioonipoliitika vastu.

Loe veel:

Täna terve päeva kestnud meeleavalduse korraldasid Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), Rahva Ühtsuse Erakond (RÜE) ja Euroopa rahvusrinne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles