Soomlased ostavad Eestist keelatud külmrelvi enesekaitseks ja suveniiriks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol teleskoopnui. Foto on illustreeriv.
Fotol teleskoopnui. Foto on illustreeriv. Foto: Raigo Pajula

Käesoleval kuul on olnud juba seitse juhtumit, kus mõni soomlane on keelatud külmrelvaga piiril vahele jäänud.

Eile võttis Tallinna kordoni patrull Tallinna Sadama reisiterminalis vahele kaks soomlast, kes omasid tsiviilkäibes keelatud külmrelva. 1994. aastal sündinud Soome Vabariigi kodanik omas kasteeti, 1992. aastal sündinud soomlasel oli kaasas elektrišokirelv. Mõlemalt võeti relv ära ning nende suhtes alustati väärteomenetlust.

Paar päeva varem jäi vahele 1997. aastal sündinud Soome Vabariigi kodanik, kelle taskus oli kumminui, mis on samuti tsiviilkäibes keelatud. Noormehele koostati väärteoprotokoll.

Ehkki jääb mulje, et sellised juhtumid on sagenenud, ei saa Tallinna kesklinna politseijaoskonna piirkonnavanem Uudo Sepa sõnul rääkida siinkohal massilisest külmrelvade konfiskeerimise kasvust.

Oktoobris on selliseid juhtumeid olnud seitse. Mõnel kuul võibki neid olla tosina ringis, mõnel kuul aga vaid mõni kord.

Sepa sõnul avastab külmrelvad tavaliselt sadama turvamees, kes reisijatele turvakontrolli teeb. «Leitakse teleskoopnuiasid, kasteete ja elektrišokirelvasid, aga ka vedrunugasid,» märkis ta.

Tavaliselt tuuakse põhjuseks, et relv on soetatud enesekaitseks või suveniiriks ning vabanduseks tuuakse teadmatus, et sellist asja ei tohi Eestis omada.

«Hoolimata põhjendusest võetakse külmrelv ikkagi ära, sest seaduse mitte tundmine ei vabasta vastutusest ning need asjad on tsiviilkäibes keelatud,» nentis Sepa.

Üldjuhul ostetakse need relvad tema sõnul Eestist, mitte ei tooda siia kaasa.

Külmrelvi ostetakse näiteks Tallinna turgudelt ja kaubanduskeskustest, kus neid illegaalselt müüakse. Sepa kinnitusel teeb politsei regulaarselt turgudel ja mõningates kaubanduskeskustes reide, et kõrvaldada müügilt keelatud esemeid.

Näiteks avastas maksu- ja tolliamet augustis kontrollreidil Sadama Marketist mitmeid keelatud külmrelvi ja suure koguse ebaseaduslikke ravimeid. Tolliameti andmeil on külmrelvade ostjaks peamiselt turistid, kes lihtsalt ei tea, et külmrelvi ei tohi üle piiri viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles