Inimõiguslane: koolidistsipliin ei tohi last alandada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolides tuleb ette liialt karme karistusi.
Koolides tuleb ette liialt karme karistusi. Foto: SCANPIX

Inimõiguste keskuse juhatuse liige Marianne Meiorg leiab, et koolides kasutatavad karistused ei tohiks lapsi alandada.

Inimõiguslane ütles täna Postimehe võrguversioonis ilmunud artiklis kirjeldatud karistamisvõtteid kommenteerides, et sellised juhtumid on Eesti seaduste ja rahvusvaheliste normidega vastuolus.

«Näiteks ÜRO lapse õiguste konventsioon, mille osaline Eesti on, nõuab selgesõnaliselt, et koolidistsipliin ei alandaks last. Artikkel 19 keelab igasuguse füüsilise ja vaimse vägivalla, hoolimatu või julma kohtlemise,» märkis Meiorg. Tema hinnangul ei anta karme karistusi kasutades lastele suuniseid ega abi ühiskonnas aktsepteeritud käitumismallide omandamiseks.

Meiorg lisas, et Euroopa inimõiguste kohus on laste kehalise karistamise osas selgelt vastuseisu väljendanud ning koolides pole see juba mitu aastakümmet aktsepteeritud praktika.

Inimõiguslase arvates on karistamisega liialdamise põhjuseks see, et kirjeldatud juhtumites osalenud õpetajatel napib metodoloogilisi oskusi lastega kontakti saamiseks. Lahendust näeb ta õpetajatele täiendõppe pakkumises.

«Need näited demonstreerivad selgelt, et uuem põlvkond on sellisteks olukordadeks ehk paremini ette valmistatud: on saanud vajaliku väljaõppe, et lastega tegeleda, minemata vastuollu nende huvide ja õigustega,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles