Jurist vastab

, tööinspektsiooni töösuhete nõustamistalituse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lugeja küsib: Plaanin töökohta vahetada, aga minu praeguse tööandjaga sõlmitud töölepingus on sees konkurentsikeelu punkt. Ehk siis täna makstav palk sisaldab tasu keelu eest aasta jooksul konkurendi juures töötada. Aga konkurendi juurde ma just minna kavatsengi. Mis õigused on sel juhul minu tööandjal?

Konkurentsipiirangu kokkulepe peab olema ruumiliselt, ajaliselt ja esemeliselt mõistlik ning piiritletud. See peab olema täpne ja sisaldama piisavalt infot tuvastamiseks, kelle juures ja mis ajal on töötamine keelatud. Tööandjal peab olema õigustatud huvi (nt erilise majandusliku huvi kaitsmiseks) sellist kokkulepet sõlmida.

Pärast töösuhte lõppemist kehtiva konkurentsipiirangu kokkulepe peab olema vormistatud kirjalikult kuni üheks aastaks, olema samamoodi mõistlikult piiritletud ja arusaadav ning kaitsma tööandja erilisi majanduslikke huve. Kokkuleppest kinnipidamise eest kohustub tööandja maksma endisele töötajale igakuist mõistlikku hüvitist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles