Muuli: Simsoni kandideerimine vallandab võimuvõitluse

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Muuli
Kalle Muuli Foto: Margus Ansu

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv parlamendisaadik Kalle Muuli usub, et Kadri Simsoni otsus kandideerida Keskerakonna esimeheks vallandab erakonnas ilmselt halastamatu võimuvõitluse, mis kaugemas tulevikus võib viia erakonna lõhenemiseni.

Kalle Muuli põhjendas, et vene taustaga keskerakondlased on Savisaarega rohkem rahul kui eestlased. «Nad on huvitatud praeguse olukorra säilimisest,» sõnas Muuli. «Seetõttu ei hakka nad tõenäoliselt endi seast uut esimeest otsima, vaid toetavad kongressil Savisaart.»

Muuli hinnangul ei muudaks Simsoni võit Eesti poliitikas lähiajal midagi.

«Ta vastandub Savisaarele ainult võimu nimel, mitte teistsuguse poliitilise kultuuri pärast. Ta pole lubanud teha ühtki olulist muudatust Keskerakonna poliitikas ja ta ei kavatse ka tühistada Putiniga sõlmitud koostöölepet. Simsoni kandideerimise kohta võiks öelda, et üks jõugu liige üritab juhi nõrkust ära kasutades võimu haarata, kuid mitte kuritarvituste lõpetamiseks, vaid hoopis selleks, et kõik saaks vanaviisi jätkuda tema taktikepi all.»

Hoopis suuremaid muutusi võib Muuli arvates Keskerakonda oodata siis, kui Savisaar võidab ja jätkab erakonna esimehena ka pärast novembri lõpus toimuvat kongressi.

«Siis võib juhtuda, et mõne eestimeelsema keskerakondlase kannatus katkeb ja ta kolib riigikogus akna alla, kus on istunud paljud endised keskerakondlased,» usub Muuli. «Aga mingit suurt pereheitmist ei tule kohe ka siis – vähemalt mitte seni, kuni Savisaar on vabaduses. Sõltumata sellest, kumb võidab, kas Simson või Savisaar, ei lagune Keskerakond lähiajal kaheks suureks avalikult vaenutsevaks leeriks. See võib juhtuda alles kaugemas tulevikus ja ainult siis, kui Savisaar on Keskerakonnast lahkunud.»

Eile selgus, et Kadri Simson kandideerib Savisaare vastu erakonna

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles