EELK: praost õnnistas Hundisilma talu vastutulekuna

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Jaani kiriku õpetaja Jaan Tammsalu õnnistas Hundisilma talu.
Tallinna Jaani kiriku õpetaja Jaan Tammsalu õnnistas Hundisilma talu. Foto: Liis Treimann

EELK hinnangul on kodude õnnistamine tavategevus ning EELK Tallinna Jaani koguduse õpetaja ja Tallinna praostkonna praost Jaan Tammsalu tuli heatahtlikult Edgar Savisaare soovile vastu, kui käis pühapäeval tema Hundisilma talu õnnistamas.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) esindaja õpetaja Kalle Kõiv ütles, et kodu õnnistamine on tavategevus. «Õnnistamine on vaimulike tavategevus, seda tuleb ikka teha, kui inimene pöördub, et tal on vaja kodu õnnistada,» lausus Kõiv Postimehele.

Teisalt tunnistas ta, et kirikuõpetajal on keeruline hinnata konteksti, mille jaoks seda üritust korraldatakse. «Sa võid ju teada, et inimesel võivad olla teised huvid seda korraldades. Õpetaja ega praosti pädevuses pole kohut mõista või hinnata, kas see on PR-üritus, valimiskampaania või päriselt kodu õnnistamine. Kui Edgar Savisaar on öelnud, et soovib oma kodu õnnistada, tuleb vaimulikul heatahtlikult seda võtta, et see on inimese soov,» ütles Kõiv.

«See oli kindlasti Tammsalu poolt ka vastutulek Edgar Savisaarele,» arvas Kõiv.

Kõiv märkis, et kirikuõpetaja ei tea kutset saades ette, mis teda kohapeal ootab – mismoodi see üritus korraldatakse. «Tammsalu tegi õnnistamise lõpuni, nagu lubatud.»

EELK esindaja osutas sellele, et ka Edgar Savisaar on Jaani kogudust aidanud, kui tema initsiatiivil ehitati Jaani kirikule kaldtee. «Nii nagu valitsuse ja linnavalitsuse liikmed aitavad kirikut, on kiriku ülesanne aidata inimesi,» leidis õpetaja Kõiv.

Tema sõnul on kodude õnnistamine tavaline talitus, eriti kui tegu on uute hoonetega. «Kui valmib uus hoone, siis lastakse seda sageli õnnistada. Samuti käivad õpetajad talitust pidamas nurgakivi panekutel, ka tööstushoonete ehitusel lastakse sageli vaimulikul hoonet õnnistada. See on üks vaimuliku ametikohustusi,» kinnitas Kõiv.

«Õnnistamise mõte on selles, et hoone omanik palub õpetajal maja õnnistada ja annab sellega omakorda märku , et kõik ei ole tema töö tulemus, vaid ta tänab Jumalat, et ta on lubanud aidanud sel valmis saada. Inimene ei võta kogu au selle eest endale. Ei ole siin midagi imelikku, mõnel õnnestub maja ehitada, mõnel mitte,» selgitas ta.

Eile Savisaare Hundisilma talus toimunud lahtiste uste päeva lõpetas EELK Tallinna Jaani koguduse õpetaja ja Tallinna praostkonna praost Jaan Tammsalu, kes pidas avaliku kõne ja hiljem õnnistas talu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles