Eesti õhuvägi sai kaks uut õppehävitajat

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti õhuvägi sai enda kasutusse kaks uut õppehävitajat L-39, mis vahetavad välja varem õhuväe kasutada olnud kaks sama tüüpi lennukit.

Õhuvägi rendib kaht L-39 tüüpi lennukit firmadelt Aerohooldus OÜ ja SKY LLC. Õhuvägi sai kaks õppehävitajat kätte augustis, leping hävitajate rentimiseks kestab neli aastat, ütles õhuväe pressiesindaja Alar Laats Postimehele.

Kui palju õppehävitajate rentimine õhuväele maksma läheb, ei saa õhuvägi avalikustada, kuna tegemist on asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud infoga.

Varem rentis õhuvägi kaht sama tüüpi õppehävitajat Läti firmalt SIA «K. S. AVIA». Nelja-aastane leping Läti firmaga sai tänavu suvel läbi ning uue hanke võitis Aerohooldus OÜ ja SKY LLC pakkumine.

Seni kasutas õhuvägi Läti firmalt SIA «K. S. AVIA» renditud õppehävitajaid L-39.
Seni kasutas õhuvägi Läti firmalt SIA «K. S. AVIA» renditud õppehävitajaid L-39. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Õhuvägi kasutab reaktiivlennukeid L-39 sihitajate ja taktikaliste tulejuhtide väljaõppeks.

Balti riikide õhuturbes etendavad olulist rolli nii Leedus Karmėlava juhtimis- ja teatamiskeskuses kui ka Eesti õhuoperatsioonide juhtimiskeskuses Ämaris teenivad sihitajad, kelle ülesanne on maalt suunata õhus lendavaid hävitajaid sihtmärgile. Tänapäeval on Eesti õhuvägi suuteline ise sihitajaid välja koolitama. Nende väljaõpe ja õppused on mõeldamatud ilma reaktiivlennukiteta.

Taktikalised õhutulejuhid paiknevad sõjategevuse korral teiste väeliikide juures ning nende ülesanne on tuua õigel ajal ja õigesse kohta õhutuletoetus. Eesti tulejuhid on osalenud korduvalt Afganistani missioonil. Oma algväljaõppe on tulejuhid saanud liitlaste juures, aga nagu ka kirurgid, nii peavad nemadki oma kvalifikatsiooni säilitamiseks pidevalt harjutama. Ilma reaktiivlennukiteta oleks harjutused võimatud ja nad kaotaksid kiiresti oma kvalifikatsiooni.

Eestis koolitatakse sihitajaid ka Läti õhuväele ning ka Läti tulejuhid kasutavad Eesti reaktiivlennukite abi oma õppuste läbiviimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles