Kuidas oskab Tesla ise sõita?

Kuldar Kullasepp
, reklaamtoodete ja eriprojektide juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimase aasta jooksul toodetud Tesla Model S’id on võimelised ise sõitma pärast tasuta tarkvarauuendust.
Viimase aasta jooksul toodetud Tesla Model S’id on võimelised ise sõitma pärast tasuta tarkvarauuendust. Foto: Reuters/ScanPix

Paratamatult tundub, et Tesla näitab teeb autonduse tulevikku. Ajal, mil isesõitvate autodega katsetavad nii autotootjad kui ka tehnoloogiafirmad, on Tesla andnud esimesed autopiloodi-funktsiooniga autod juhtide kätte. Õigemini – need autod on olemas olnud juba aasta. Nüüd on autopiloot tarkvarauuenduse abil aktiveeritud.

Tegelikult on Tesla juht Elon Musk olnud suhteliselt ettevaatlik ja hoidunud nimetamast Model S-i isesõitvaks autoks. Ta kasutab sõna «autopiloot», mida võiks käsitleda kui väga arenenud juhiabi. Siiski on süsteemi tuumaks väga peen tehnoloogia, mille puhul ajakiri Fortune kasutab oma veergudel isegi terminit «õppiv auto». Iseseisvalt teedel hakkama saav Model S on Ameerika Ühendriikides juba reaalsus, Euroopas peaks funktsioon kättesaadav olema mõne nädala möödudes, kui vastavad load saadakse.

Erinevalt paljudest teistest juhiabisüsteemidest, mis jälgivad teekatte märgistust, hoidmaks autot sõidurajal, kasutavad Tesla autod mitmesuguseid tehnoloogiaid, sealhulgas GPSi ja ümbruskonna jälgimist. Kõik selle jätab sõiduk meelde, analüüsib ja edastab tulemused pilve, kust pääsevad andmetele ligi ka teised autod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles