Ansip: Lätile vana laenu tagastamine ei ole kingitus

Martti Kass
, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: : kollaaž Katri Karing

Eesti riik maksab tagasi 185 000 dollari suuruse laenu, mille võttis New Yorgis asuv diplomaatiline esindus 1990ndatel aastatel Lätilt, kuid peaminister Andrus Ansipi sõnul ei saa seda kindlasti tõlgendada kingitusena Läti riigile.

Peaminister Andrus Ansip kinnitas tänasel valitsuse pressikonverentsil, et Ernst Jaaksoni memuaaridest ajakirjanduse kaudu valitsuseni jõudnud informatsioon 1990ndatel aastatel võetud laenust on leidnud ka tõestamist.

«Laenulepingut küll ei sõlmitud, kuid on tõestatud, et Eesti peakonsulaat on laenu küsinud ja Läti saatkond on laenu pakkunud. Samuti on raha üle antud,» tõdes peaminister ning lisas, et toonaste seaduste järgi tähendas see põhimõtteliselt laenulepingu sõlmimist.

«Võlg on võõra oma ja me maksame selle kindlasti tagasi. Samas ma tahaks rõhutada, et see ei ole kindlasti kingitus Lätile vabariigi aastapäeva puhul. Kingitusest on kohustuse täitmise puhul täiesti kohatu rääkida,» lisas Ansip.

Peaminister lisas, et laen anti omal ajal intressituna ning tähtajatuna, mis tähendab, et tagasi tuleb maksta täpselt 185 000 dollarit.  Ta välistas ka võimaluse, et riik maksaks laenu tagasi ulatuses, mis vastaks nimetatud summa väärtusele 20 aasta eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles