Õiguskomisjon: põgenemisjuhtum rõhutas uue Tallinna vangla vajadust

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vangla
Tallinna vangla Foto: Mihkel Maripuu

Uue ja kaasaegsetele tingimustele vastava Tallinna vangla rajamine on edaspidiste põgenemisjuhtumite vältimiseks väga vajalik, leidis riigikogu õiguskomisjon tänasel kohtumisel justiitsministeeriumi asekantsleri Priit Kamaga.

«Uue Tallinna vangla tähtaegne valmimine on äärmiselt oluline, selles osas ei tohi kindlasti järeleandmisi teha,» märkis õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof, kelle sõnul on kindlaim viis turvalisuse tõstmiseks ja põgenemisjuhtude vältimiseks just uus kaasaegne vangla.

«Sel sajandil valminud Tartu ja Viru vangla territooriumitelt ei ole toimunud ühtegi põgenemist,» kinnitas Pikhof riigikogu pressiteates.

Praeguste plaanide kohaselt valmib riigi poolt rajatav uus Tallinna vangla 2018. aasta detsembris Rae valda.

Asekantsler Kama andis täna õiguskomisjonile ülevaate 10. oktoobril Tallinna vanglast aset leidnud põgenemise asjaoludest ning käimasolevatest kriminaal- ja distsiplinaarmenetlustest.

«Põgenemine sai võimalikuks ebasoodsate asjaolude erandliku kokkulangemise tõttu. Käimas on distsiplinaarmenetlus võimalike süüdlaste väljaselgitamiseks, mistõttu ei saa praegu veel kellelegi näpuga näidata,» ütles Pikhof Postimehele.

Samuti tõi Kama välja, mida saab ette võtta võimalike tulevaste põgenemiste vältimiseks.

«Kindlasti on kõige olulisem üleminek uutele turvalistele vanglatele, samas ka olemasolevates vanglates tuleb elementaarne töökindlus tagada seni, kuni neid töös hoitakse,» ütles Pikhof.

Tema sõnul tugevdatakse põgenemiste ärahoidmiseks ennetusmeetmeid kõikjal maailmas ja nii on see ka Eestis, kuid ühte kindlat retsepti, kuidas põgenemisi vanglast tulevikus täielikult välistada pole mõistagi võimalik anda.

Viimane põgenemine vangla kinniselt territooriumilt toimus Eestis 2010. aastal, kui kinnipeetul õnnestus põgeneda tänaseks suletud Murru vanglast.

«Tallinna vanglasse tehakse siiski hädavajalikke investeeringuid selle turvalisuse tagamiseks. Kõiki turvataktika üksikasju siinkohal avaldada ei saa. Oluline on, et sündmusele reageeritakse adekvaatselt ja kiiresti,» ütles Pikhof.

Asekantsler Kama andis õiguskomisjonile ülevaate 10. oktoobril Tallinna vanglast aset leidnud põgenemise asjaoludest ning käimasolevatest kriminaal- ja distsiplinaarmenetlustest. Samuti tõi ta välja, mida saab ette võtta võimalike tulevaste põgenemiste vältimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles